Množični protest na Dunaju

FOTO: V Avstriji zavrelo, več tisoč protestnikov zahteva takojšen odstop kanclerja Kurza

S.R.
7. 10. 2021, 21.37
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 21.43
Deli članek:

Na Dunaju se je danes zbralo več tisoč protestnikov, ki jih je na ulice pognala najnovejša afera, v središču katere se je znašel avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Reuters
Protestniki zahtevajo Kurzev odstop.

Poročali smo že, da se v Avstriji maje turkizno-zelena koalicija, ki jo tvorita Kurzeva Ljudska stranka (ÖVP) in stranka Zeleni. V sredo so namreč na finančnem ministrstvu in sedežu strake ÖVP potekale preiskave zaradi suma korupcije. Kriminalisti preiskujejo objavljanje vladi in ÖVP naklonjenih člankov in anket v medijih skupine Österreich. Seveda v zameno za finančno spodbudo v obliki plačanih oglasov. V igri naj bi bilo milijon evrov proračunskih sredstev, Kurz, ki je danes pojasnil, da ne namerava odstopiti, pa vse očitke zanika. Za obstoj koalicije bodo tako ključni koalicijski partnerji Zeleni.

Avstrijski časnik Kronenzeitung medtem poroča, da se je danes popoldne pred sedežem stranke ÖVP na Dunaju zbralo veliko število protestnikov, ki zahtevajo Kurzev odstop. Glavnina dogajanja se je začela ob približno 18. uri, pred sedežem stranke pa se je znašlo več tisoč protestnikov s plakati, transparenti, zastavami in svetilkami. K protestu so prek Facebooka pozvali organizacija Socialistična mladina Avstrije (Sozialistische Jugend Österreich – SJÖ), Zveza socialističnih študentov (VSStÖ) in Platforma za človeško azilno politiko (Plattform für menschliche Asylpolitik). Po navedbah oragnizatorjev je ob 19. uri na Dunaju protestiralo približno 7000 ljudi. V velikem številu so prisotni tudi policisti, o izgredih pa zaenkrat ne poročajo.