Zanimivosti

Ko mladi pevski nastopi poletijo visoko v nebo

Nejc Simšič
12. 9. 2021, 21.20
Deli članek:

Pred dnevi je v Juršincih potekal finale prireditve Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. Gre za projekt družbe Radio Tednik Ptuj, ki ga že sedmo leto zapored organizirajo skupaj z občinami in osnovnimi šolami iz Štajerske, osrednje Slovenije in širše.

Arhiv organizatorja
Zmagovalca 7. sezone: Lenart Cizej v mlajši in Sara Brumen v starejši kategoriji

Projekt raste iz leta v leto, tako po številu udeležencev kot po kakovosti. Na letošnjem finalu, ki je bil posebna zgodba ohranjanja kulturne in tehniške dediščine, so nastopili najboljši pevci iz šol Podravja, Savinjskega, Zasavja in Primorske, ki so sodelovale v sedmi sezoni.
Cilj projekta je, da bi postal vseslovenski, da bi vsi mladi čim pogosteje peli slovensko pesem, nekateri tudi profesionalno, na domačih in tujih odrih. Projekt namreč ne samo, da krepi zavedanje o pomenu slovenske pesmi in besede, identitete, spodbuja tudi glasbeno in pevsko izobraževanje. Celo tako je zadnja leta, da mladi pevci nastopajo že z avtorskimi pesmimi, takimi, za katere so sami napisali glasbo in besedilo, ali pa jim je pesem napisal kateri od znanih slovenskih avtorjev. Letošnji člani komisije so bili tako navdušeni, da nekatere med njimi vidijo v prihodnje tudi na odru Eurosonga. Tudi sicer jim letos ni bilo lahko, ko so med izjemnimi pevci izbirali zmagovalca – v mlajši in starejši kategoriji. Če ne bi šlo za tekmo, bi bili vsi, od prvega do zadnjega, veliki zmagovalci, brez izjeme.

Arhiv organizatorja
Nastopajoče so spodbujali številni navijači iz Štajerske in okolice.

Letos so se v komisiji potili Rebeka Dremelj, Jože Potrebuješ in Eva Boto. Stopili pa so tudi na oder in zapeli, Jože Potrebuješ tudi s hčerko Evo. Iz njihovih ust smo slišali same presežnike o mladih pevcih, njihovih nastopih. Presenetili so jih s samim izborom pesmi ter lastnimi pesmimi, saj kot je povedal Jože Potrebuješ, so pričakovali, da bodo peli take popevčice, kot je Mi gremo pa na morje. Priti z lastno pesmijo, ob vseh pevskih uspešnicah, ki se ohranjajo tudi skozi ta projekt, je velik pogum. Ob tem pa jo še suvereno odpeti, to je res nekaj izjemnega. Krokodilčke je pričakovala tudi Rebeka Dremelj, a se je motila. Neverjetno navdušena je nad tem, kakšne pesmi so si izbrali mladi pevci. Na koncu pa so le morali odločiti o dveh zmagovalcih, celo dodaten čas za premislek so si vzeli. To se je zgodilo prvič doslej.

Arhiv organizatorja
Zvezdniška žirija: Rebeka Dremelj, Jože Potrebuješ in Eva Boto

Zmagovalca sta postala Lenart Cizej (OŠ Ljubečna) s Kekčevo pesmijo in Sara Brumen (OŠ Pesnica) s pesmijo Kje ste zdaj, za katero je sama napisala glasbo in besedilo ter jo je zapela ob lastni spremljavi na kitaro. Nastop Lenarta Cizeja je ocenila Eva Boto. »Zaprla sem oči, bilo je kot v filmu, kot iz filma. Vsa pohvala. Mene je s Kekčevo pesmijo sezul,« je dejala. Nastop Sare Brumen pa je ocenila Rebeka Dremelj. Petja in kitare sploh ni komentirala, ker je bilo oboje fantastično. »Vsa čast, kapo dol,« je poudarila. Na splošno je bilo v Sakušaku pri Puhovem muzeju ves čas prireditve izjemno vzdušje, da so lahko mladi pevci odpeli kar najbolje. Srčno jih je spodbujal voditelj Domen Hren, prav tako sovoditelj Dalibor Bedenik, ki mlade pevce spremlja že od preizborov. Nadvse pa je uživalo tudi občinstvo in bučno navijalo za mlade pevce, med njimi navijači s Celjskega oziroma Savinjskega, ki jih je bilo za cel avtobus.

Arhiv organizatorja
Voditelj Domen Hren in sovoditelj Dalibor Bedenik sta bila v svojih vlogah odlična.