Zanimivosti

Popestrite svojo vadbo s priljubljenimi utežmi

T.D.
12. 9. 2021, 18.28
Deli članek:

Z utežmi kettlebell lahko telovadite tako v telovadnici kot v udobju svojega doma. Z njimi boste dali piko na i svoji vadbeni rutini. Pomembno je le, da se vaj lotite premišljeno!

Dreamstime
Najpogostejša vaja je zamah z utežjo, pri kateri stojite v razkoraku, utež pa v pravilnem počepu držite med nogami.

Kettlebell je pravzaprav krogla iz litega železa ali jekla z ročajem, pritrjenim na vrh, tako da po svoje spominja na topovsko kroglo z ročajem. Seveda se v zadnjih letih pojavljajo tudi številne različice iz modernejših materialov, s čimer pa ni nič narobe, pomembno je le, da z njimi dosežete želen učinek. Pripomoček se lahko uporablja pri številnih vadbah, tudi pri kardiotreningu, treningu za moč in treningu za gibljivost telesa. V nasprotju s klasičnimi utežmi je središče mase pri kettlebellih razširjeno čez roko, kar olajša balistične gibe in različna nihanja. Z njimi so nihanja in sprostitve po ostrih gibih varnejši, hkrati pa z njimi delate vaje za moč zapestja in rok ter stabilizacijo jedra telesa.

Prednosti vadbe

Vadba s kettlebelli ima številne prednosti, ena izmed glavnih pa je zagotovo ta, da je bolj dinamična in omogoča varne hitre gibe, ki so odlično nasprotje nadzorovanemu treningu za moč, ki ga izvaja večina. Tak način vadbe ob treningu za moč pospeši srčni utrip, ob tem pa gibi vplivajo na skoraj vsako mišico v telesu. Čeprav je dobro, da se s tem vadbenim pripomočkom prvič srečate pod nadzorom strokovnjaka, ga v svojo rutino lahko vključite tako začetniki kot profesionalni športniki.

Vaje, ki jih lahko izvajate doma

Vadbo s kettlebelli lahko ločimo v dve skupini. Prva je sestavljena iz klasičnih vadb, pri katerih kettlebell uporabite kot dodatno utež pri izvedbi vaje. Druga skupina pa je tista, pri kateri te uteži pridejo do izraza. Gre za nihanja in premike, ki jih s klasičnimi vadbami ne morete izvesti.

Počep s kettlebellom

Pri dviganju iz počepa kettlebell potegnete do prsnega koša, komolci se dvignejo z njim. V počepu je utež spuščena, v vzravnanem položaju pa jo dvignete na prsni koš.

Zamah s kettlebellom

Najpogostejša vaja je zamah z utežjo, pri katerem stojite v razkoraku, utež pa v pravilnem počepu držite med nogami. Ko vstanete iz počepa, utež z ravnimi rokami zanihate do pravokotnega odročenja pred prsmi. Utež morate v tem položaju zadržati in se nato spustiti nazaj v počep.