Morski prašič

FOTO: Italijanski ribiči ob Elbi »ujeli« nenavadno bitje, pravo pošast

R.T.
9. 9. 2021, 18.10
Posodobljeno: 9. 9. 2021, 18.10
Deli članek:

Nenavadnega, kot bi ga opisali mnogi, celo »grdega« morskega psa so opazili na gladini morja ob otoku Elba.

Facebook/Isola d'Elba App
Morski prašič na otoku Elba.

Ribiči, ki so izpregli iz pristanišča Darsena Medicea v mestu Portoferraio na Elbi, so na morju naleteli na čudaški prizor. Truplo ribe, ki so ga izvlekli iz morja, je bilo videti kot križanec med prašičem in morskim psom, pri čemer je na prašiča spominjala le glava. Podrobnejši pregled je pokazal, da gre dejansko za morskega psa z latinskim imenom Oxynotus centrina, bolj znanega pod vzdevkom morski prašič.

To globokomorsko bitje Mednarodna zveza za ohranjanje narave in naravnih virov (IUCN) trenutno uvršča na seznam ogroženih vrst, a lokalno prebivalstvo pravi, da ga na območju ne vidijo prvič. Na morskega prašiča so ribiči sicer naleteli že 19. avgusta, a je zgodba o nenavadnem bitju po svetu zaokrožila šele v teh dneh, ko so fotografije o »najdbi« objavili na Facebooku.

Kot je pojasnil Yuri Tiberto iz tamkajšnjega akvarija Elba Aquarium, gre za izjemno redke ribe, ki pa jih tu in tam opazijo. »Splošno je znana kot morski prašič, ker, ko jo izvlečejo iz vode, oddaja zvoke, podobne kruljenju,« je dodal. Pojasnil je še, da je morske prašiče poskušal nastaniti tudi v akvariju, a je »kmalu obupal,« saj je opazil, da gre za »vrsto, ki se v ujetništvu ne obnese.«