V primeru rizičnega stika

Vlada sprejela spremembe pri izjemah od napotitve v karanteno

S.R.
9. 9. 2021, 16.59
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 09.03
Deli članek:

Prebolevnikom v primeru visoko tveganega stika ne bo treba v karanteno, če je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 180 dni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Dopolnitev odloka je bila že objavljena v uradnem listu in stopa v veljavo dan po objavi, torej v petek, poroča STA.

Vlada je na četrtkovi seji spejela dve spremembi, povezani z odrejanjem karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s sars-cov-2. Tako je v spremenjenem odloku določila trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni, kar pomeni, da prebolevnikom v primeru visoko tveganega stika 180 dni po dokazani okužbi ne bo treba v karanteno. Prej je sicer veljalo, da se je oseba, ki je prebolela covid-19, med izjeme od od napotitve v karanteno uvrščala, če je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot osem mesecev.

Kot so po poročanju STA pojasnili na ministrstvu za zdravje, se ti pogoji razlikujejo od pogojev iz odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenja in testiranja), v skladu s katerim za prebolevnike pogoj PCT velja osem mesecev po okužbi. Po navedbah ministrstva gre v primerih napotitve v karanteno že za visoko tvegani stik, zato tudi krajše obdobje.

Odlok je dočakal še eno spremembo, in sicer se oseb, ki so bile cepljene s cepivom proizvajalca AstraZeneca in cepivom Covishield proizvajalca Institute of India/AstraZeneca, ne napoti oziroma se jim ne odredi karantena na domu, če je preteklo 21 dni od prejema drugega odmerka. Osebe, cepljene s tema dvema cepivoma, so bile prej te ugodnosti deležne že 21 dni po prvem odmerku.