KO ZATRESE, LAHKO NASTANE PROBLEM

Ali je vaš dom potresno varen?

Mare Koren
22. 5. 2021, 12.00
Deli članek:

Čeprav o potresni varnosti ne razmišljamo veliko, nam vsakič, ko nas strese, nažene strah v kosti. Veste, ali je vaša hiša ali dom potresno varen? Kako lahko to preverite? Kaj lahko storite sami?

Dreamstime
Ureditev objekta je draga, če ni povezana s celovito obnovo, saj zahteva precej rušenja finalnih površin in ponovne sanacije zaradi dostopa do nosilne konstrukcije.

Slovenija ima geografsko lego na potresno dejavnem območju in jo je v bližnji pa tudi daljni preteklosti doletelo več močnih potresov. Drži, da so bila vmes obdobja relativne odsotnosti občutne potresne dejavnosti, a kljub temu se moramo zavedati, da okoli tretjina prebivalcev Slovenije živi na potresnih območjih. Če preidemo v številke, ugotovimo, da je v Sloveniji potresno ogroženih od 20 tisoč do 56 tisoč objektov. Je vaš dom varen ali nevaren?

O potresni varnosti lahko le domnevamo

Da je naša hiša oziroma stanovanje potresno varno, ni preprosto ugotoviti, a si pri tem lahko pomagamo z nekaterimi podatki, ki nas pripeljejo do pravega odgovora. Praviloma so hiše in objekti, ki so bili zgrajeni po letu 1982, zgrajeni z domnevno visoko stopnjo potresne varnosti. Če so bili seveda zgrajeni skladno s tedanjimi veljavnimi predpisi in standardi. V kolikor je bila stavba oziroma hiša zgrajena po letu 2008, mora ustrezati danes veljavnim standardom, ki zahtevajo zelo visoko stopnjo potresne varnosti.

Enodružinske hiše

Pri preverjanju potresne varnosti enodružinskih hiš se najprej osredotočimo na leto izdelave. Če so večinoma zidane in imajo objekti v vogalih ter na križanjih nosilnih zidov protipotresne vezi, imajo visoko stopnjo potresne varnosti. V kolikor jih nimajo ali pa niso pravilno izvedene oziroma razporejene, imajo nižjo stopnjo.

Lesene, montažne, kamnite …

Če je vaša hiša montažna ali lesena oziroma zgrajena po sistemu, po kakršnem gradijo pri nas, ter ima zadostno količino sten v eni in drugi smeri, ima zagotovo visoko stopnjo potresne varnosti. V kolikor je hiša starejša, kamnita ali opečnata, po možnosti z lesenimi stropi, zagotovo ni bila protipotresno utrjena, zato velja, da ima nizko stopnjo potresne varnosti.

Kako do pravih informacij

Če si želite podatek, koliko je vaša hiša potresno varna, boste potrebovali obisk inženirja. Ta bo stabilnost hiše ponovno preračunal po modernih principih potresnega inženirstva. Nekaj teh podatkov zagotovo dobimo iz obstoječe gradbene dokumentacije, po kateri se je objekt gradil. A velikokrat ti podatki niso na voljo oziroma se ne ujemajo z dejanskih stanjem. Zato je treba izvesti preiskavo nosilne konstrukcije bistvenih nosilnih elementov, kar lahko izvede projektantsko podjetje.