neverjetno

FOTO: Najstnik si je po prepiru s starši izkopal svoje stanovanje

R.T.
20. 5. 2021, 19.10
Deli članek:

Podzemno domovanje je izkopaval celih šest let.

@andresiko_16
Andres Canto pred vhodom v podzemno kočo.

Takrat 14-letni Španec Andres Canto se je nekega poletnega dne leta 2015 skregal s staršema. Iz ihte je v roke vzel cepin in jezo stresel nad tlemi za njihovo hišo na jugovzhodu Španije. Izkopal je globoko luknjo in se umiril. A naslednji dan je v roke znova vzel orodje in nadaljeval s kopanjem.

Andres ima danes 20 let, študira filmsko igro, ob večerih pa se rad sprosti v podzemnem domovanju. Kar je bila pred šestimi leti luknja, je danes namreč dvosobno stanovanje z elektriko, ogrevanjem in brezžično internetno povezavo. V jamskem domovanju ima tudi stereo sistem, temperatura pa je skozi celo leto konstantna, okoli 20 stopinj Celzija.

Kaj mu je šlo po glavi tistega poletnega dne, Andres ne ve, mu je pa všeč rezultat. “Starša sta hotela, da se preoblečem, preden grem ven,” se spominja 20-letnik. “Jaz pa sem hotel nositi trenirko, da bi se lahko umazal. Rekla sta mi, da takšen ne morem v javnost, pa sem jima odvrnil, naj ne skrbita, da se bom že znašel.”

Kopati je začel z dedkovim cepinom, nehal pa ni niti, ko se je pomiril. Ugotovil je namreč, da mu odgovarja na takšen način preživeti popoldneve. Malce fizičnega dela po pouku ga je sprostilo, videl pa je tudi sledove svojega dela.

Čez čas je cepin, lopato in motiko zamenjal za pnevmatski vrtalnik in izkopal tri metre globoko luknjo. Skozi leta se je projekt le še večal. Mladenič ima načrte, da bo sčasoma podzemno rezidenco še povečal, a trenutno se ukvarja z dvignjeno gradnjo. Zanimati so ga namreč začele hiške na drevesu.