Simulacija

Z jedrskim orožjem ne bi "premagali" asteroida

J.P.
4. 5. 2021, 10.16
Posodobljeno: 4. 5. 2021, 10.16
Deli članek:

Če bi imeli pol leta, to ne bi bilo dovolj.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Strokovnjaki ameriške in evropske vesoljske agencije so se udeležili tedenske vaje pod taktirko Nase, v okviru katere so se soočili s hipotetičnim scenarijem: asteroidom, ki bi v šestih mesecih trčil v naš planet.

Z vsakim dnem vaje so udeleženci dobili več informacij: velikost asteroida, njegovo smernico in verjetnost trka. Na njih je bilo, da se domislijo rešitve, kako zaustaviti bližajoči se vesoljski kamen.

Ni jim uspelo. Presodili so, da je ni tehnologije, ki bi lahko v pol leta izničila grožnjo, ki jo je predstavljal izmišljeni asteroid. Ta je tako strmoglavil na vzhodni del evropske celine.

Dve tretjini

Kolikor vemo, ga ni asteroida, ki bi Zemlji predstavljal takšno grožnjo. A po oceni znanstvenikov je kar dve tretjini asteroidov, ki so premera 140 ali več metrov, še vedno neodkritih.

Zmanjkalo je časa

Izmišljeni asteroid se je imenoval 2021PDC. »Odkrili« so ga 19. aprila, po tednu dni pa se je izkazalo, da obstaja petodstotna verjetnost, da 20. oktobra trči v naš planet. Na drugi dan vaje, ko naj bi se pisal 2. maj, so izračuni pokazali, da bo asteroid skoraj gotovo trčil bodisi v Evropo bodisi v Afriko. Udeleženci so premlevali različne načine, kako razstreliti ali vsaj preusmeriti asteroid, in prišli do zaključka, da je šest mesecev za izstrelitev vesoljskega plovila premalo.

Pomislili so tudi na jedrsko orožje. A ker bi lahko izmišljeni asteroid meril tudi do 800 metrov, je bila učinkovitost jedrskega orožja pod velikim vprašajem.

Na tretji dan vaje so prevrteli do 30. junija, ko se Zemlji ni pisalo nič dobrega. Bilo je jasno, da bo najhujše doletelo vzhodi del Evrope. Četrti dan, torej teden dni pred trkom, je bila verjetnost, da bo asteroid udaril blizu Nemčije, Češke in Avstrije, 99-odstotna. Eksplozija bi bila primerljiva z detonacijo večje jedrske bombe.

Že prihodnje leto

Kot rečeno, pri Nasi ocenjujejo, da vedo le za približno tretjino asteroidov, ki Zemlji predstavljajo grožnjo. Strategija, v katero pri Nasi polagajo največ upanja, predpostavlja, da bi v asteroid izstrelili vesoljsko plovilo, ki bi spremenilo njegovo smer. Tehnologijo bodo testirali še letos, jeseni prihodnje leto pa naj bi v asteroid Dimorfos že trčilo vesoljsko plovilo v upanju, da bi spremenili njegovo smer.