NASVET STROKOVNJAKA

Tako se za vedno znebite vlage in plesni

R.T.
2. 5. 2021, 17.07
Deli članek:

Bivanjski prostori se lahko pred pretirano vlago zaščitijo z rednim prezračevanjem. Strokovnjaki opozarjajo, da ni vseeno, kateri sistem vgradite v svoj dom.

EKS
Trdovratne plesni se znebimo z rednim zračenjem

Pretirana vlaga v bivalnih prostorih ima številne neprijetne učinke: škodi zdravju, otežuje dihanje, povzroča plesen, gnitje lesenih elementov, lupljenje barve in skozi stene prehaja tudi pod izolacijo ter moči zunanji ovoj stavbe. Rešitev za tegobe je na prvi pogled preprosta: redno prezračevanje. »Če vsako uro za deset minut odpremo okna, težav ne bomo imeli. A bodimo iskreni, tako dosleden ni nihče,« nam pove Aleš Avsec iz podjetja E. K. S., strokovnjak za prezračevalne sisteme s 13-letnimi izkušnjami. Sam zato priporoča vgradnjo lokalnega prezračevalnega sistema. Ti sistemi skrbijo, da se zrak v bivalnem prostoru večkrat na dan zamenja. Vgradnja je hitra, poseg minimalen, stroški relativno nizki. Učinek vgradnje je takojšen, kakovost bivanja se izboljša že po prvem zagonu sistema. 

Elegantna rešitev

Prezračevalne enote delujejo tiho in nemoteče, upravljajo pa se lahko tudi prek telefonske aplikacije. Kot pove Avsec, ki je vgradil že prek tisoč enot za lokalno rekuperacijo, so pomisleki strank največkrat povezani s toplotnimi izgubami ob delovanju, z onesnaženostjo zunanjega zraka, ki ga dovajamo v bivalne površine, ter z gradbenim posegom ob vgradnji. »Glede na moje izkušnje te izzive najbolje rešuje proizvajalec Blauberg, ki mu je uspelo toplotne izgube omejiti na 10 odstotkov. Omenjeni proizvajalec ima na voljo F8-filter za zunanji zrak, ki zadrži tudi najmanjše delce. Za minimalni gradbeni poseg pa poskrbi profesionalna oprema za kronsko vrtanje ter opcija WiFi-povezave rekuperatorjev, kar ne pomeni le zmanjšanega posega v bivalni prostor, ampak tudi možnost upravljanja prek telefonske aplikacije,« Avsec nagovori pomisleke.