ZAKLADNICA ZDRAVJA

V tankih vejicah se skrivata moč in zdravje

Mare Koren
18. 4. 2021, 11.04
Deli članek:

Tokrat pišemo o drobnjaku, začimbi, brez katere si nedeljske juhe ne predstavljamo. Ali veste, da izvira iz osrednje Azije in da je odličen vir vitaminov, med katerimi prednjačijo predvsem vitamini A, B12 in C.

Profimedia
Drobnjak zmeraj posujte po končanih jedeh, tako se ohranijo njegova aroma in zdravilne lastnosti. Zlasti okusen je na enolončnicah, juhah, solatah, zrezkih …

Skoraj nobena kuhinja ne preživi brez drobnjaka, drobnih, votlih, ozkih zelenih listkov, ki so polni vitaminov, mineralov, posebnih olj in sestavin, ki prispevajo k zdravilnim lastnostim. Če preverimo učinkovine drobnjaka, ugotovimo, da vsebuje podobne učinkovine kot česen, le v manjših količinah, zato je primerna rešitev za tiste, ki ne marajo česna. V 100 gramih drobnjaka najdemo 50 miligramov vitamina C, kar predstavlja celo 85 odstotkov dnevne potrebe po tem vitaminu. V drobnjaku najdemo tudi gorčična olja in saponine. A previdno, nikar ga ne kuhajte ali dajajte v vodo, saj bo izgubil svoje zdravilne učinkovine. Prav tako ga po juhi posujte šele na koncu.

Preženite utrujenost, izboljšajte prebavo

Drobnjak zaradi visoke vsebnosti vitamina C odlično pomaga pri lajšanju simptomov spomladanske utrujenosti. Prav tako blagodejno vpliva na prebavo, saj odstranjuje črevesne zajedavce. Dokazano znižuje krvni pritisk in raven holesterola v krvi ter širi žile. Ima tudi diuretične učinke, saj spodbuja delovanje ledvic in skrbi za odvajanje toksinov iz telesa.

Dreamstime
Dober šopek drobnjaka operite pod vodo in na hitro osušite. Maslo zmehčajte na sobni temperaturi, dodajte drobnjak, malce posolite in oblikujte v salamo. Zavijte jo v papir za peko in zamrznite.

Zoper rakava obolenja

Strokovnjaki britanske univerze so ugotovili, da čebulice drobnjaka pomagajo zmanjševati nenormalno rast celic, ki je značilna za rakava obolenja. Drobnjak je odličen antioksidant, in čeprav ne spada med najmočnejše afrodiziake, med katere se uvrščata origano in majaron, se izvleček iz njegovih semen uporablja tudi kot odličen afrodiziak.

Odpravlja glivična obolenja

Drobnjak je odličen pri leni prebavi, saj spodbuja presnovo. Znano je, da odvaja vodo, je antiseptik in antimikotik, kar pomeni, da deluje proti glivičnim obolenjem. Primeren je za ljudi, ki jih muči slabokrvnost, pa tudi splošno izboljšuje počutje organizma.

Kako ga hranimo?

Če imate drobnjak posajen na domačem vrtu, ga lahko sveže nabranega hranite v hladilniku največ dva dneva. Sušenega nikar ne kupujte, saj izgubi ves vonj in okus, bolje je, če svežega drobno sesekljate in zamrznete. Zamrznjen drobnjak bo ohranil tako okus kot vonj, uporabili pa ga boste lahko točno takrat, ko ga boste želeli.