Zanimivosti

Ali ste vedeli, da lahko zamrznete tudi ta živila?

Mare Koren
17. 4. 2021, 16.16
Deli članek:

Prazniki so že daleč za nami, a smo morda takrat nakupili preveč živil, saj smo mislili, da jih bomo tudi porabili. Če so vam ostala, so tu nasveti, katere vrste hrane lahko shranite v zamrzovalniku.

Dreamstime
Presežkov ne zavrzite, temveč jih zamrznite.

Če s težkim srcem zavržete ostanke hrane, hkrati pa ne veste, kako nekaterim živilom podaljšati obstojnost, preberite naslednje nasvete; tudi ta živila lahko zamrznete in jih uporabite kdaj drugič. Priznati moramo, da sta hladilnik in zamrzovalnik skorajda najboljši izum v gospodinjstvu, saj nam tako uspe shraniti številne presežke hrane in je ta uporabna precej dlje, kot bi bila sicer. Torej, katero hrano še lahko zamrznemo?

Oreščki

Kečap in majoneza ne spadata v zamrzovalnik.

Mešanica majoneze ne bo prestala nizke temperature, posamezne sestavine se bodo začele ločevati. Podobno je pri kečapu, ki vsebuje veliko vode in sladkorja.

V času velikonočnih praznikov ste morda nakupili veliko orehov, lešnikov in drugih oreščkov, da bi jih bilo dovolj za potico in druge praznične dobrote. Ste jih kupili preveč? Nič ne de. Oreščki so odličen prigrizek, ki si ga lahko privoščite ob gledanju televizije, na poti v službo, za malico, jih porabite v solati ali omaki, sicer pa jih lahko brez težav tudi zamrznete. Ne glede na to, ali gre za cele, mlete ali oreščke v lističih. Neprodušno jih zaprite v embalažo in zamrznite do naslednje uporabe. Iz zamrzovalnika jih vzemite dobro uro ali dve pred uporabo.

Dreamstime
Če niste uspeli porabiti jajčnih beljakov, jih zamrznite.

Maslo

Maslo je sicer obstojnejše, v hladilniku ga lahko hranimo tudi šest mesecev, če pa denimo v hladilniku nastopi prostorska stiska, ga lahko tudi zamrznete. Tako boste rok uporabe podaljšali tudi do enega leta, pri tem pa vam ni treba skrbeti, da bi maslo spremenilo strukturo.

Jajčni beljak

Številni recepti za pripravo peciva in drugih sladkih dobrot zahtevajo zgolj jajčni rumenjak, zato lahko beljak ostaja v hladilniku. Nikar ga ne zavrzite, je odlična sestavina obraznih mask, pomaga tudi pri aknah, ne pozabite na odlične recepte za druge jedi, v katerih potrebujete le beljak, pripravite denimo meringo, penasto testo. Če vas z zapisanim nismo prepričali, pa lahko beljak tudi zamrznete in ga uporabite ob naslednji peki.