Slovenija brez meja

Luka priznal, da se mu sredi divjine še vedno kdaj zatresejo hlače

J.U.
15. 3. 2021, 20.35
Deli članek:

Luka Zorenč je prehodil pot od dolgolasega dijaka veterine do ljubljanskega huligana, pripadnika Slovenske vojske, specialne enote, inštruktorja, avtorja knjige. Trenutno je v Keniji, kjer uri domačine v boju proti divjim lovcem na slone.

Osebni arhiv
Luka Zorenč
Celotnemu pogovoru z Luko lahko prisluhnete na spletni strani Radia Veseljak.

Luka je sicer iz Grosuplja in je precej nenavaden človek, ki ima zares veliko energije in je neverjetno trmast. Zadnje čase ga javnost pozna predvsem po knjigi Ris, v kateri je opisal svoje življenje v specialni vojaški enoti. Knjiga ni polna olepševanj in romantike, pravi, ampak resničnosti, znoja in krvi.

Še pred dobrim desetletjem je bil Luka dolgolasi dijak, ki se je učil za veterinarskega tehnika, nato se je prelevil v ljubljanskega huligana, kasneje pa je postal član Slovenske vojske. V ZDA je opravil eno najtežjih specializacij za pripadnika specialne enote, a tega znanja v Sloveniji ni mogel uporabiti. Pozneje je postal pomočnik inštruktorja in nato tudi inštruktor.

Pred dobrim letom dni je dal odpoved, nekaj dni kasneje pa je že bil v Afriki, natančneje v Keniji, kjer je uril ljudi, ki so v rezervatih ščitili ogrožene živali. Še vedno je tam oziroma spet je tam. Kaj natanko počne, kako se tam počuti, kako ga sprejemajo domačini, je za Radio Veseljak povedal v oddaji Slovenija brez meja.

Luka Zorenč je neustrašen moški, a se mu sredi divjine kdaj pa kdaj še vedno zatresejo hlače. Tam ni prostora za brezglavost, tam pogum zagotovo ni dovolj. »Gre za opravljanje taktične medicine. Z minimalno opremo torej ljudi učimo opravljati delo na težkih področjih, učim jih opravljanja prve pomoči ter delovanja na stresnih območjih. Če moramo na primer neko delo opraviti na območju, na katerem je še vedno prisotna žival, ki je za človeka nevarna, moramo nastopiti previdno in zbrano.«