Zanimivosti

V čem se razlikujejo najbolj iskane znamke športnih ur?

Oglasno sporočilo
23. 2. 2021, 10.00
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 08.31
Deli članek:

Športne ure so čedalje bolj priljubljen pripomoček ne samo pri športnikih, temveč pri vseh, ki si radi poenostavijo življenje. Preverite, pri čem vse vam lahko pomagajo.

V čem se razlikujejo najbolj iskane znamke športnih ur?

Športne ure so čedalje večji hit. Na začetku so se uveljavile samo med profesionalnimi športniki, vse bolj pa so priljubljene pri rekreativcih, pa tudi pri ljudeh, ki so nekoliko manj aktivni. Ponujajo širok spekter najrazličnejših funkcij. Vas zanima, kaj vse ponujajo ure, kot so Garmin ura, Polar, Samsung in Suunto? Niste prepričani, katera bi bila primerna za vas? V nadaljevanju vam bomo povedali vse, kar morate vedeti o njih.

Vse izjemne stvari, ki jih športne ure ponujajo

Danes ima že skoraj vsak drugi človek športno uro, kar ni nobeno presenečenje, glede na to, kaj vse ponujajo. Ne samo da je na trgu že toliko ur, da se najdejo dizajn, funkcija, sistem in cenovni rang za vsakega; uporaba te vam bo poenostavila življenje, omogočila boljši pregled nad lastno telesno pripravljenostjo in naredila vaše vadbe še bolj zanimive.

Merilec srčnega utripa je zagotovo ena od najbolj razširjenih funkcij, ki jih športna ura ponuja. S pomočjo merilca boste lahko dobili natančen izračun, kako naporna je bila neka vadba za vas. Prav tako veliko ur s pomočjo vašega utripa oceni vašo stopnjo stresa v določenem trenutku, kakovost spanca in še mnogo več.

Senzor GPS je druga funkcija, ki jo ponuja skoraj vsaka športna ura. Prišel vam bo prav predvsem pri dejavnostih na prostem, saj boste tako dobili vpogled v to, koliko kilometrov ste naredili. Nekatere ure vam bodo celo izrisale mapo, kje točno ste bili in kakšna je bila vaša tura, koliko je bilo višinske razlike in kakšna je bila vaša hitrost.

Vse ure lahko povežete s pametnim telefonom. Slednji ima danes že ogromno aplikacij, ki so pogojene z uporabo ure. Prek njih boste dodatno lahko dobili podatke o svojih vadbah in kondiciji. Prav tako pa vam lahko ura prikazuje obvestila, ki jih dobite na telefonu. V določenih primerih se lahko prek ure javite na klic, ali odpišete na sporočilo ter se tako na treninge brez skrbi odpravite tudi brez telefona – na sebi imate samo uro, kar je veliko bolj praktično. Še več; z nekaterimi urami lahko celo plačujete namesto s kartico.

Garmin ura

Ena od najbolj uveljavljenih znamk športnih ur je zagotovo Garmin. Slovi po kakovosti in številnih funkcijah. Če še ni, bo pametna ura Garmin hitro postala del vaše nepogrešljive opreme. Lahko jo povežete s telefonom, zelo znana pa je tudi njihova kartografija v povezavi z GPS senzorjem, prek katerega boste lahko natančno videli, kje ste bili, koliko kilometrov ste prehodili/pretekli/kolesarili ... Poleg tega ponuja funkcije, kot so merjenje srčnega utripa, ocenjevanje kakovosti spanca, izračun porabljenih kalorij, ocena ravni stresa, celo spremljanje menstrualnega cikla in še mnogo drugih.

Garmin ura je odlična izbira za vsakega športnika, ki želi podrobno spoznati svoje telo in kaj se dogaja z njim med športno aktivnostjo. Garmin pokriva vse segmente športnikov, od tekačev, triatloncev, alpskih ali turnih smučarjev pa vse do kolesarjev in pohodnikov, ure pa so primerne tudi za uporabnike brez posebnih športnih ambicij. Garmin ponuja nekaj posebnih funkcij, ki jih ostali proizvajalci ne nudijo, kot sta na primer sledenje med samo aktivnostjo in kartografija, ki vam pokaže točno lokacijo glede na izbrani zemljevid.

Polar ura

V osnovi so bile Polar ure namenjene predvsem ljubiteljem teka, a so čez čas dobile še druge dodatke. Poleg senzorja GPS in merilca srčnega utripa lahko tudi ta ura izmeri porabo kalorij, oceni kakovost spanca in vam prikazuje obvestila s telefona.

Polar ura je še vedno največkrat omenjena med vrhunskimi športniki, ki si želijo podrobnih informacij o delovanju telesa med aktivnostjo. Ura na podlagi utripa, nasičenosti kisika v krvi in drugih parametrov oceni, kako dolg počitek potrebujete glede na obremenitev. Glede na obremenitev in spanec poda tudi predlog, kakšen tip aktivnosti je najbolj priporočljiv, da se bo telo učinkovito regeneriralo. Novejši modeli pa lahko ocenijo tudi vašo tehniko teka, plavanja in kolesarjenja, na podlagi česar lahko bolj učinkovito odpravite napake.

Polar kot znamka pa ni usmerjena samo v tek, kolesarstvo ali plavanje, ampak tudi v outdoor segment, v katerem konkurentom kljubuje z modelom Grit X, ki poskrbi, da tudi v naravi ne ostanete brez podpore. Poleg tega učinkovito pokriva tudi fitnes segment z modeloma Unite in Ignite, ki sta najbolj primerna za uporabnike, ki si želijo preprostosti, vendar kljub temu zahtevajo natančne podatke o svojih aktivnostih, spanju in regeneraciji.

Ura Samsung

Samsung se ponaša z elegantnimi dizajni, ki so poleg funkcionalnosti tudi super modni dodatek. Tako uro lahko brez težav nosite k bolj formalnim oblekam. Posledično je Samsung ura odlična izbira za vse, ki bi jo radi nosili vsak dan, ne glede na priložnost. Tudi te ure imajo senzor GPS, merilec srčnega utripa, oceno spanja ... Ure te znamke so sicer vodoodporne in z nekaterimi lahko tudi plavate, a vseeno niso primerne za potapljanje.

Samsung pametna ura se sicer lahko poveže z različnimi telefoni, a največ funkcij imate na voljo, če se povežete s Samsungovo napravo. Zato ni nobeno presenečenje, da so te ure najbolj priljubljene ravno med uporabniki telefonov Samsung. Prek ure lahko celo odgovarjate na sporočila s tehnologijo pretvarjanja glasu v sporočilo.

Suunto ura

Tudi Suunto ure imajo osnovne funkcije precej podobne drugim uram. So lahke in ponujajo tudi nekoliko lažje, manjše modele za tiste, ki imajo ožja zapestja. Znaka Suunto je najbolj priljubljena med »outdoor« zanesenjaki, saj so njihove ure s funkcijami in kakovostjo izdelave v samem vrhu outdoor segmenta. Da bi zagotovili najboljšo možno kakovost, je večina ur izdelana in testirana na Finskem

Katero uro izbrati?

V poplavi ponudbe je kar težko izbrati, katera športna ura je najprimernejša za vas. Svetujemo, da ste pozorni na naslednje kriterije:

  • Doba baterije: Koliko časa dnevno porabite za vadbo in ali imate možnost vsak dan polniti uro? Razmislite, kakšne so vaše potrebe in zmožnosti, ter bodite pozorni na to, koliko ur baterija načeloma zdrži.
  • Povezljivost s telefonom: V večini primerov lahko uro povežete s skoraj vsakim pametnim telefonom, a to ne pomeni, da boste na vseh imeli omogočene enake funkcije. Izberite uro, ki je najbolj optimalna za vašo mobilno napravo.
  •  Vrsta vadbe: Za tek in sprehod je načeloma primerna skoraj vsaka ura. Večja dilema se pojavi tam, kjer gre za bolj posebne športne aktivnosti; plezanje, smučanje, deskanje, plavanje, potapljanje ... Izberite tako uro, ki ima možnost nastaviti aktivnosti, ki so pri vas najpogosteje na sporedu.

Vsekakor izberite uro, ki bo ustrezala vašim potrebam in zahtevam, da boste lahko kar se da najbolje izkoristili uro, ki vam bo olajšala življenje. Celotno ponudbo športnih ur lahko najdete v Hervisovi spletni trgovini, za vsa specifična vprašanja in natančnejšo pomoč pri izbiri ure pa se lahko obrnete na Hervisove svetovalce in z veseljem vam bodo pomagali izbrati pravo.