Kaj narediti

So vam zamrznile cevi? Preprečite katastrofo!

Z.F.
20. 2. 2021, 18.11
Deli članek:

Kljub vsem lepotam, ki nam jih nudi zima, pa zna ta bela gospa tudi večkrat pošteno zagosti. V zimskem času se pogosto zgodi, da zamrznejo cevi, če jih ustrezno ne zaščitimo, kar lahko predstavlja precejšnji finančni zalogaj. Veste, kako to preprečiti?

Dreamstime
Preprečite nesreče in visoke finančne izdatke zaradi zamrznjenih cevi v prostorih.

Zlasti na objektih, kjer lastniki stanovanj bivajo le sezonsko, se pojavi ena najpogostejših težav, to so zamrznjene cevi. Ko se zamrznjena voda v cevi razširi, lahko povzroči puščanje cevi oziroma privede do tega, da bakrena cev poči. Ob tem lahko ostanemo brez pitne vode, podobno pa se zgodi tudi pri centralnih napeljavah, kar pomeni, da smo ob celoten centralni ogrevalni sistem. To povzroči precejšnje stroške in škodo. Da do tega ne bi prišlo, smo za vas zbrali nekaj uporabnih nasvetov, kako to preprečiti in kaj narediti, če se vendarle zgodi.

Previdno pri izgradnji

Če ste šele pri načrtovanju inštalacij in vodovodnega sistema, strokovnjaki priporočajo, da vodovodne cevi napeljete v notranje stene svojega novega doma ali počitniške hiške. Te v nasprotju z zunanjimi niso izpostavljene neposrednemu mrazu in hladnemu vremenu. Če so cevi že napeljane po vašem stanovanju in možnosti prestavljanja nimate, poskrbite, da bodo zunanje stene dobro izolirane. Strokovnjaki svetujejo, da v času prenove ali nameščanja izberete takšne materiale cevi, ki imajo v gumi steklena vlakna.

Izolirajte centralne cevi

Če se v počitniško hiško, ki jo grejete prek centralnega ogrevanja, odpravljate redko, poskrbite za dobro izolacijo cevi. Pa tudi sicer vam svetujemo, da centralne cevi dobro izolirate, saj boste tako preprečili izgubo toplote. To storite predvsem v prostorih, ki niso dobro ogrevani, denimo v kleti, na podstrešju, v garaži. Zaščitite tudi cevi pred vsemi viri prepihov. Na voljo so penasti tulci, narejeni iz pene, stiropora ali podobnih materialov.

Temperirajte prostore

Če vaš dom ni primerno izoliran, poskrbite, da temperatura v prostorih, ki jih ne uporabljate redno, ne pade pod 10 stopinj Celzija. Tudi na objektih, ki jih ne obiskujete redno, bodite pozorni, da temperatura ne pade pod ledišče, oziroma poskrbite za dobro izolacijo, ki bo preprečila, da bi vodovodni ali centralni sistem zamrznila.