Odličen in zdrav prigrizek, ki bo izboljšal počutje

Suhe marelice pripomorejo h krepitvi imunskega sistema

Z.F.
20. 2. 2021, 13.57
Posodobljeno: 20. 2. 2021, 14.02
Deli članek:

Tudi vi obožujete suhe marelice, pa se jim izogibate zaradi sladkorja? Naj vam povemo, da imajo suhe marelice veliko pozitivnih lastnosti na naše zdravje, preverili pa smo tudi, kako nam lahko škodujejo.

Dreamstime
Marelice izboljšujejo počutje in pomagajo pri utrujenosti in slabi zbranosti.

Še preden bomo preverili, kako koristne so suhe marelice za naše zdravje in kje vse nam lahko pomagajo, preverimo splošne informacije. V suhih marelicah najdemo veliko karotenoida, prav tako so bogate z vlakninami in kalijem, kar koristi predvsem našemu črevesju in je v veliko pomoč pri urejeni prebavi. Sicer v suhih marelicah najdemo tudi veliko vitamina A, ki je močan antioksidant in deluje preventivno proti staranju in motnjam, povezanimi s staranjem. V njih najdemo še magnezij, selen, vitamin B in nekaj vitamina C. Sicer pa jih strokovnjaki priporočajo predvsem anemičnim osebam, saj v njih najdemo tudi ogromno železa.

Preverite embalažo

Zaradi izjemnega diuretičnega učinka so suhe marelice naravna rešitev, ki bo pomagala odstraniti odvečno tekočino iz telesa in preprečila zatekanje. 

Kljub številnim koristnim lastnostim pa pred nakupom preverite, kako so suhe marelice pripravljene in skladiščene. Če med sestavinami najdete konzervans E220, pomeni, da so jim dodali žveplov oksid, ki ga dodajajo za ohranjanje barve. Ljudje s pljučnimi obolenji, kot sta astma ali bronhitis, naj se jim raje izognejo, saj lahko žveplov oksid sproži sopenje. Prav tako si suhe marelice privoščite v manjših količinah, saj je v njih veliko sladkorjev, kar pomeni tudi več kalorij, a pri tem nikar ne pozabite, da še zmeraj spadajo med zdrave prigrizke.

Visok pritisk

Dokazano posušene marelice ugodno vplivajo na kardiovaskularni sistem, obenem pa znižujejo visok krvni tlak in nivo slabega holesterola. Skrivnost se skriva predvsem v pektinu, zaradi katerega marelice delujejo predvsem očiščevalno. Dokazano naj bi bile suhe marelice izjemno učinkovite tudi pri odstranjevanju radionuklidov in težkih kovin iz telesa. Torej pri radioaktivnem sevanju ali daljši izpostavljenosti nevarnim težkim kovinam.

Lepša koža, blažje menstruacije

Kot navajajo strokovnjaki, naj bi uživanje suhih marelic pomagalo tudi pri težavnih in bolečih menstruacijah. Redno uživanje naj bi zmanjšalo bolečine in prispevalo k znosnejšim menstrualnim ciklom, prav tako pa naj bi redna uporaba zdravila celo neplodnost. Zaradi številnih antioksidantov, ki jih najdemo v tem sladkem prigrizku, se bo izboljšal celo tonus kože, ki bo postala bolj sijoča in gladka. Okrepili pa se bodo tudi lasje in nohti, ki bodo manj lomljivi.