VEČNA DILEMA

Parni čistilniki: se njihov nakup res izplača?

Z.F.
20. 2. 2021, 10.02
Posodobljeno: 20. 2. 2021, 10.45
Deli članek:

Tokrat se dotikamo teme, ki še zmeraj dviguje precej prahu, čeprav ga čisti. Imate tudi vi pomisleke ob parnih čistilnikih? So priročni ali se bo na njih prej ali slej začel nabirati prah?

Dreamstime
Prva nevarnost je visoka temperatura, ki lahko poškoduje vas ali določen material, ki je občutljiv na visoke temperature in pritisk.

Čiščenje s pomočjo pare, brez kemije, je še nekaj desetletij nazaj predstavljajo pravo revolucijo. Kot zagotavljajo ponudniki, lahko z njimi očistimo skoraj vse v stanovanju, pa vendar se je precej hitro izkazalo, da temu ni povsem tako. A treba je priznati, da so se do danes aparati precej spremenili, postali priročnejši in enostavnejši za delo. Vsaj naj bi, po navedbah proizvajalcev.

Kaj lahko očistimo

Proizvajalci vam bodo zagotovili, da skoraj vse. Vsekakor pa keramične in kamnite površine, balkone, kopalnice, stekla, preproge, oblazinjeno pohištvo, radiatorje, armature in celo kuhalne plošče in pečice. Seveda se trajanje njihovega delovanja razlikuje glede na velikost, pritisk in moč. Danes jih tako ločimo v tri preproste skupine: ročne, talne in parne sesalnike, ki združujejo funkcijo sesanja in parnega čiščenja. Vsi našteti pa imajo še vrsto dodatkov, ki povečujejo njihovo namembnost in uporabnost.

Ročni čistilniki

Ti so predvsem lahki, kompaktni in cenovno precej ugodni, saj jih najdemo v cenovnem razponu od 30 do 60 evrov. Pri nakupu je treba upoštevati predvsem moč in kapaciteto rezervoarja, kamor nalijete destilirano vodo. Namenjeni so čiščenju zlasti manjših površin, armatur, stranišč, preprog, oblazinjenega pohištva, čiščenju rež ... Nekateri imajo nastavke tudi za čiščenje stekel, a pogosto imajo premajhno moč in povzročajo nemalo katero nevšečnost.

Čistilne metle

Ti parni čistilniki so podobni stoječim sesalcem ali metlam ter so namenjeni čiščenju različnih talnih površin. Nekatere izvedbe sicer omogočajo, da jih snamemo z ročaja, in regulacijo pare. Imajo številne dodatke za čiščenje stekla, madežev na preprogah, oblazinjenem pohištvu, prav tako jih priporočajo za hitro likanje in še bi lahko naštevali. Razlikujejo se predvsem po hitrosti priprave na delo in po kapaciteti rezervoarja. Cene se gibljejo od 50 do 150 evrov.

Parni sesalniki

Gre za aparate, v katerih sta združeni dve osnovni komponenti. Sesalec in parni čistilnik. Ti tla najprej posesajo in hkrati še pomijejo. Nekateri izmed njih omogočajo še funkcijo likanja, prav tako velikokrat dobimo še številne pripomočke. Omogočajo čiščenje tudi manjših površin, denimo čiščenje armatur, keramike, kamna, stekla, sedežnih garnitur in podobno. Njihova cena se giblje od 500 evrov navzgor.

Resnice in miti o čiščenju s paro ter nekatere prednosti

Ponudniki pogosto navajajo, da je s parnimi čistilniki dobro očistiti tudi vzmetnice, odeje in vzglavnike, saj naj bi tako odstranili in uničili nevarne pršice, ki jih najdemo predvsem v ležiščih. To sicer le deloma drži. Že res, da s paro uničimo pršice, če so dovolj dolgo izpostavljene učinkovitemu čiščenju, a to ne pomeni, da jih tudi odstranimo. Zato je pomembna temeljita obdelava vsakega centimetra ležišča, v tem primeru pa bi se material močno zmočil in bi ga bilo treba sušiti več ur. Med sušenjem pa ponovno nastanejo idealni pogoji za razrast in razmnoževanje pršic, ki jih čiščenje ni doseglo. Pa vendar nam je uspelo odstraniti vsaj del te velike kolonije, ki jo lahko z redno uporabo parnega čistilnika močno omejimo. Naj povemo še, da so parni čistilniki vsestransko uporabni, čiščenje pa je hitro, brez fizičnega napora. S paro enostavno dosežemo tudi odmaknjene kote, zaradi močnega curka pa uspešno očistimo tudi reže. Para ne bo odstranila zgolj umazanije, ampak tudi maščobne obloge in ostanke vodnega kamna. Čiščenje s paro je tako manj naporno in hitreje opravljeno, a se moramo naučiti pravega ravnanja, sicer bo zadovoljstvo hitro skopnelo.