Za tiste, ki bi radi mir

Objavili sporen zemljevid, državljani lahko zdaj preverijo, v kako hrupno sosesko se selijo

R.T.
19. 2. 2021, 10.48
Posodobljeno: 19. 2. 2021, 11.44
Deli članek:

Bi radi pred selitvijo v novo okolje vedeli, kako je tam s hrupom, ki ga zganjajo otroci, in kako je z medsosedskim obrekovanjem? Vedno inovativni Japonci imajo sporno rešitev.

Zajem zaslonske slike
Nekateri nad idejo niso navdušeni.

Država vzhajajočega sonca ni ravno znana po hrupu in direndaju, ravno obratno, prebivalci se na splošno bolj nagibajo k zadržanosti, marljivosti in tišini. Neko podjetje je v tem videlo priložnost in izdelalo zemljevid ulic v japonskih mestih s podatki o ravneh hrupa in tudi o njegovem viru. Japonec ima tako pred nakupom nepremičnine zdaj na voljo dodatne informacije o tem, kam se seli.

Portal je ustrojen po meri tistega, ki išče mir in tišino, saj so ulice, na katerih je pogosto zaznati kričeče otroke med igro ali pa prebivalce, ki pri obrekovanju niso ravno sramežljivi, posebej označene kot ulice, ki se jih je treba izogibati. Izpostavljenih je skoraj 6000 žarišč hrupa po vsej državi, s klikom posamezne označbe pa se razkrije tudi to, kdo ga povzroča. »Na ulici se nenehno igrajo in norijo osnovnošolski otroci, ki povzročajo težave tamkajšnjim prebivalcev« oziroma »otroci se glasno igrajo z žogami« sta po poročanju časnika Guardian le dve izmed številnih opozoril na zemljevidu. Omenjeno je med drugim tudi dretje malčkov in dojenčkov, kako rade po soseski krožijo govorice in kako glasni so sosedje ob večerih.

Glavni skrbnik platforme se je sicer zdaj znašel pod plazom obtožb, da nima posluha za človeško nrav in predvsem, da s spletiščem podžiga nestrpnost do otrok, ki zgolj počnejo to, kar jim je v naravi. Razburjene so tudi nekatere družine v soseskah, ki so izpostavljene kot hrupne. Zase jih večina namreč meni, da so vzorni sosedje.