PRVA ZAČIMBA ČLOVEŠTVA

Tako vsestranska, a pogosto prezrta

Z.F.
20. 2. 2021, 15.29
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 21.32
Deli članek:

Če je kumina nekoč veljala za zelo priljubljeno bližnjevzhodno zelišče, danes vse pogosteje pozabljamo nanjo. A naj vam povemo, da ni cenjena zgolj v kulinariki, temveč tudi v zdravilstvu in kozmetiki.

Dreamstime
Študije, ki so jih opravili indijski zdravniki, dokazujejo, da kumina deluje proti raku debelega črevesa, saj preprečuje poškodbe tkiva.
Uporabni so vsi deli rastline; korenino uporabite za kuhanje juh, liste za pripravo solat ali kanapejev, semena so nepogrešljiva v zdravilstvu, kulinariki in kozmetiki.

Znano je, da kumina pomaga blažiti vetrove, pa tudi napenjanje in napihovanje. Nepogrešljiva je pri pripravi »težkih« jedi, saj spodbuja delovanje želodčnih sokov in pospešuje prebavo. Kumina naj bi sicer veljala za eno najstarejših začimb na našem planetu, saj so jo našli že med izkopaninami iz kamene dobe v koliščarskih naseljih ob Bodenskem jezeru. Dobro so jo poznali v starem Egiptu, gojili pa so jo tudi Rimljani.

Lahko kumino vzgojimo?

Dreamstime
Kumino lahko posadite tudi na domačem vrtu. Rada ima rodovitna in dobro odcedna tla.

Seveda. Kumina je dvoletna rastlina, ki jo prepoznamo predvsem po razčlenjenih listih, ki spominjajo na praprot, medtem ko njihov vonj spominja na peteršilj ali koper. Glavna korenina je vretenaste oblike in jo lahko skuhamo podobno kot korenje. Steblo požene približno 60 centimetrov visoko, nato razvije cvetove, ki so majhni in beli, ves čas rasti pa se spreminjajo v semena. Če jo želite vzgojiti na domačem vrtu, vam svetujemo, da jo sejete v rodovitno zemljo, ki dobro odvaja vodo. Rada ima toplo in sončno lego. Sejemo jo spomladi, neposredno v zemljo, od marca dalje. Pomembno je, da jo redno plevete in zalivate, saj semena počasi kalijo.

Kaj lahko uživamo

Pri kumini so užitni in uporabni prav vsi deli. Liste lahko trgamo in nabiramo ves čas njene rasti. Korenino lahko izkopljemo, ko ustvari semena. Ko ta začnejo temneti in zoreti, odrežemo cela cvetna stebla in iz njih naredimo ohlapne šopke, jih obesimo na glavo in pustimo, da se povsem posušijo. Čeznje lahko poveznete papirnate vrečke, ki bodo lovile povsem suha semena.

Profimedia
Posušena semena shranite v stekleno posodo in jo dobro zaprite, tako bodo uporabna tudi do dve leti.

V kuhinji

V kuhinji najpogosteje uporabljamo semena, ki se odlično podajo h klobasam, zeljnatim jedem, sirom, enolončnicam, jedem na žlico, pa tudi k določenim sladicam in žganjem. Liste kumine lahko dodajamo solatam ali juham, prav tako bodo odlični v sendvičih ali na kanapejih, medtem ko lahko korenino uporabimo pri kuhanju lahkih ali močnih juh. Razkuhana korenina ima precej sladkast okus.