VZROK JE LAHKO NEPRIJETEN VONJ

Kdaj ste nazadnje očistili radiatorje?

Z.F.
12. 2. 2021, 21.27
Deli članek:

Še nikoli? Lahko vam zaupamo, da niste edini. A gre skoraj za nujno opravilo, saj se umazanija v njih kar hitro nakopiči.

Dreamstime
Prostore med režami najprej očistite z omelom, šele nato se lotite ostalih postopkov čiščenja.
Odlična rešitev je tudi fen, ki ga nastavite na najvišjo stopnjo pihanja in usmerite skozi zgornjo odprtino v notranjost.

Včasih so stvari, ki jih gledamo vsak dan, tako samoumevne, da pozabimo, da bi jim morali nameniti nekaj pozornosti. Pa vendar si jo zaslužijo. Na umazanijo radiatorjev se najpogosteje spomnimo ob začetku kurilne sezone, ko ob prižigu peči iz radiatorjev zasmrdi po prahu, ta pa se naenkrat znajde povsod. Drži, da radiatorjev ni lahko očistiti, pa vendar obstaja nekaj koristnih trikov, s katerimi si lahko pomagate.

Za začetek odstranite zaščito

Še preden se lotite čiščenja, se s svojimi radiatorji nekoliko pobližje spoznajte, saj bo treba odstraniti zaščito. Ta je običajno sestavljena iz dveh stranic in zgornje rešetke. Pri starejših modelih radiatorjev boste morali najprej odstraniti zgornjo rešetko, šele nato boste s potiskom navzgor odstranili stransko zaščito. Medtem ko boste pri novih modelih radiatorjev morali najprej odstraniti stransko zaščito, ki jo enako kot pri starih potisnete navzgor, in šele nato zgornjo. Slednje operite z nekaj detergenta in vroče vode ter pred ponovno namestitvijo dobro posušite.

Čas je za čiščenje medprostorov

Dreamstime
Ne pozabite očistiti tudi stene za radiatorjem.

Šele zdaj se začne prava zabava. Kako boste očistili sredico, v katero je ujete največ umazanije, je seveda povsem vaša stvar. A za začetek vam svetujemo, da uporabite omelo, s katerim umazanijo preprosto potisnete navzdol proti dnu, kjer obvezno nastavite krpo ali staro brisačo, ki bo zadržala prah in umazanijo. Seveda postopek ponavljajte, dokler vsa umazanija in prah ne izgineta. Če se želite znebiti še mikro delcev prahu, ki so ostali na rešetkah, na držalo navijte krpo iz mikrovlaken in dobro podrgnite po vseh rešetkah in robovih. Presenečeni boste, kje vse se še skriva prah. Seveda se lahko lotite tudi mokrega čiščenja, kjer vam vseeno svetujemo, da uporabite suho taktiko z omelom. Nato pa pod radiator nastavite brisačo in posodo, kamor boste lovili vročo milnico, ki jo previdno in počasi zlivajte skozi cevi.

Dreamstime
Zunanjost obrišite z mehko krpo, ki ste jo pomočili v mešanico vode, limone in kisa.