Zanimivosti

Valentinovo s Kvarnerjem v objemu vašega doma

Oglasno sporočilo
12. 2. 2021, 14.39
Posodobljeno: 12. 2. 2021, 15.27
Deli članek:

Hrvaška turistična skupnost in Turistična skupnost Kvarnerja sta v sodelovanju z Kaval group skupino pripravili virtualno kulinarično potovanje po Kvarnerju in kvarnerskih okusih z nazivom Valentinovo s Kvarnerjem v objemu vašega doma. Predstavitev je v času aktualne pandemije na najboljši možni način pripeljala kvarnersko gastronomijo na dom številnih ljubiteljev Kvarnerja in Hrvaške.

chef Igor Jagodic

Potovanje, skozi katero sta nas popeljali direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, Metka Bradetić in direktorica Turistične skupnosti Kvarnerja, Irena Peršić Živadinov je še enkrat povezalo vrhunske slovenske in hrvaške kuharske mojstre. Tri hodni meni so tako pripravili vrhunski mladi chef Mojmir Šiftar (chef bodoče restavracije PEN iz Ljubljane), ki je pripravil predjed iz tune, chef Ognjen Novković (chef restavracije Kukuriku iz Kastva) je navdušil z glavno jedjo iz rib, škampov in školjk, med tem ko je priznani slovenski chef Igor Jagodic (chef ljubljanske restavracije Strelec) za številke gledalce pripravil sladico iz limon, fig in oljčnega olja.

Predjed

Nenad Kukurin, lastnik hotela in restavracije Kukuriku iz Kastva, ki je obenem tudi večkrat nagrajeni sommelier, je s svojimi priporočili vin dal piko na »i« kulinaričnim delicijam, in sicer kot spremljavo predjedi je priporočil penino Brut nature vinske kleti Plovanić iz Kastva, ob glavni jedi avtohtono rdeče vino sansigot kleti Šipun iz Vrbnika, ob desertu pa nežno rdeče vino cabernet sauvignon iz vinske kleti Pavlomir.

Glavna jed

Uvodno besedo smo predali direktorici Turistične skupnosti Kvarnerja, Ireni Peršić Živadinov, ki je ob tej priliki poudarila koliko na Kvarnerju pogrešajo svoje slovenske goste in prijatelje in da so se zaradi tega v sodelovanju s predstavništvom Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji odločili, da tudi v trenutnih razmerah poskušajo en delček Kvarnerja pripeljati na njihov dom. »Sploh je Valentinovo, praznik ljubezni, idealni trenutek da se zahvalimo vsem tistim, ki nam veliko pomenijo«, je še dodala in povedala, da so se mnoge ljubezenske zgodbe začele prav na Kvarnerju, kar jih izredno veseli.

Sladica

»Navdih današnjega kulinaričnega potovanja primorska kuhinja, ki sloni na ribah, rakih, školjkah, agrumih, domači zelenjavi, začimbah, oljčnemu olju in vinih, s katerim smo se poskusili približati naši publiki in okuse polj, zemlje in morja prek mojstrskih rok vrhunskih kuharskih chefov pripeljati v domove naših gostov. Dobro sosedski odnosi, sodelovanje in prijateljstvo so tiste vrednote, ki jih že ves čas spodbujamo in negujemo. Tudi v tokratni zgodbi, v kateri smo povezali vrhunske kuharske mojstre in naši publiki podarili recepte kvarnerske ljubezni, smo še enkrat dokazali, da smo skupaj močnejši in da je, sploh v težkih časih, sodelovanje tisto, ki šteje,« je na koncu poudarila direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, Metka Bradetić.

Metka Bradetić, direktorica Hrvaške turistične skupnosti Ljubljana

»Raznolikost je lepa« je slogan Turistične skupnosti Kvarnerja, ki jo poudarjajo v svoji promociji, saj jo najdemo v vseh njenih segmentih, od geografskih, prek turističnih produktov, do seveda kulinarike. Kulinariko že od nekdaj povezujemo z zdravim načinom življenja, s čemer je Kvarner že v prejšnjih stoletjih privabljal številne goste. S razvojem turizma v 60-ih letih se je paralelno razvijala tudi gostinska stroka in kulinarična scena Kvarnerja, ki predstavlja privilegiran prostor, kjer se kulinarika spaja z bogato zgodovinsko-kulturno dediščino.