KO SE ZALOMI

Z mineralno vodo nad trdovratne madeže

Z.F.
12. 2. 2021, 06.55
Deli članek:

Zmeraj znova nas preseneti, koliko preprostih stvari, ki rešujejo težave v gospodinjstvu, imamo že doma. Tokrat razkrivamo, kako uporabna je mineralna voda. Ne stane veliko in je učinkovit pripomoček tako v stanovanju kot okoli hiše.

Profimedia
Mineralno vodo lahko uporabljate tudi za čiščenje površin.

Minerali in rudnine v mineralni vodi bodo rastlinam priskrbeli pomembne snovi za zdravo rast. Od časa do časa jim le privoščite kakšno kapljico. 

Mineralna voda je od nekdaj priljubljena in cenjena pijača s številnimi zdravilnimi vplivi na telo in počutje. Če si jo je nekoč lahko privoščil le bogati sloj prebivalstva, je danes cenovno dostopnejša. Ob tem dovolite, da vam zaupamo, da sicer cena najdražje slovenske mineralne vode, ki jo polnijo v Rogaški Slatini in prodajajo zgolj v tujini, dosega 50 evrov (pollitrska steklenica). A to je prestižnejši izdelek, medtem ko je lahko mineralna voda tudi vsakdanji pripomoček v gospodinjstvu: z njo lahko denimo uspešno očistite različne površine, odstranite madeže s preprog in tkanin, povečate prožnost testa, očistite tipkovnico ...

Počistite površine

Kot verjetno že veste, mineralna voda vsebuje različne minerale pa tudi kisline, ki koristijo zdravju ter po drugi strani odlično razgrajujejo nečistoče in bakterije. Mineralna voda je tako dobra zamenjava za agresivne detergente. Z njo lahko očistite delovno površino ali pomivalno korito ter mu povrnete sijaj. Primerna je tudi za čiščenje zažganih ponev ali pekačev, pri čemer bo svoje delo opravil ogljikov dioksid. Strokovnjaki celo navajajo, da lahko z mineralno vodo čistite tudi krom ali porcelan, ne da bi ju poškodovali.

Dreamstime
Trdovratne madeže takoj očistite z mineralno vodo in detergentom.

Madeži vina, kečapa ...

Mineralna voda je odlično sredstvo za takojšnje odstranjevanje madežev z oblačil, tako s srajc kot puloverjev. Če se vam je pri kosilu zgodila nesreča, madež polijte z mineralno vodo in nežno popivnajte. Ponavljajte, dokler madež skoraj povsem ne izgine, na koncu pa dodajte zgolj kapljico detergenta in nežno podrgnite. Tako boste hitro preprečili vpijanje madeža v tkanino in rešili svoje najljubše oblačilo. Trik je uporaben tudi pri odstranjevanju madežev s preprog. Pomembno je, da se jih lotite takoj, ko nastanejo. Najprej madež na preprogi popivnajte ali obrišite s suho krpo, nato pa prelijte z mineralno vodo in znova popivnajte, dokler povsem ne izgine. Na koncu uporabite trik z detergentom.

Izboljšajte teksturo testa

Mineralna voda je nepogrešljiv dodatek pri peki puhasto mehkih klasičnih palačink. Prav tako jo lahko dodate pri pripravi ameriških palačink, namesto sode bikarbone. Tako boste izboljšali teksturo testa, povečali volumen in prožnost. Mineralno vodo lahko dodajate tudi vlečenemu testu ali testu za rogljičke.