Kaj moramo upoštevati

Popusti na televizorje vabijo k nakupovanju

Z.F.
7. 2. 2021, 21.02
Deli članek:

V zadnjem času lahko opazimo precej popustov pri nakupu televizorjev, zaradi česar je seveda vredno razmisliti o nakupu. Na kaj je treba biti pozoren, kakšna naj bo ločljivost in koliko mora biti oddaljen od gledišča?

Dreamstime
Čeprav so televizorji z ločljivostjo 4K postali dostopni marsikomu, še vedno največjo težavo predstavljajo vsebine, ki niso podprte v tej ločljivosti.

Številni menijo, da si je vredno izbrati tako velik televizor, kot si ga lahko privoščite, a to vsekakor ne drži. Če je vaša dnevna soba ali prostor, kamor je postavljen televizor, majhen, je treba upoštevati tudi oddaljenost. Da bi si zagotovili čim bolj optimalno izkušnjo, je dobro upoštevati tudi priporočila glede ločljivosti, čeprav so se z ločljivostjo slike 4K pravila igre nekoliko spremenila.

Kakšna je razlika med 4K in full HD

Oznaka 4K predstavlja približno število vzdolžnih slikovnih pik oziroma pikslov na zaslonu. Predvsem zato, ker so standardizirane mere sodobnih zaslonov 3840 krat 2160 slikovnih pik. Pri starejših televizorjih, ki so prikazovali sliko ločljivosti full HD, pomeni, da so imeli približno 1920 krat 1080 slikovnih pik. Prek palca povedano tako ugotovimo, da nam televizor z ločljivostjo 4K prikaže približno kar štirikrat toliko slikovnih pik kot televizor z ločljivostjo full HD. Preprosto povedano nam več slikovnih pik omogoča prikazovanje več podrobnosti, slika pa je posledično bolj kakovostna. Zakaj je to pomembno, se boste morda vprašali. Sledi preprost odgovor; boljša ko je slika, manjša je potrebna oddaljenost gledalca od ekrana, kar pomeni, da lahko kavč pri televizorju 4K premaknemo bližje zaslonu, razlike v kakovosti slike pa ne bomo opazili.

Kolikšna je primerna razdalja

Na spletu najdemo sicer različna navodila o oddaljenosti oziroma bližini gledanja televizije. Zaradi razvoja televizorjev 4K večinoma najdemo podatke zgolj za to vrsto slike, saj so se ti televizorji v zadnjih letih dovolj pocenili, da se uvrščajo v najpogostejši izbor kupcev.

Oddaljenost naj bi bila sledeča:

- za diagonalo 40 palcev (101 centimeter) od 110 do 170 centimetrov,

- za diagonalo 50 palcev (127 centimetrov) od 120 do 215 centimetrov,

- za diagonalo 55 palcev (140 centimetrov) od 140 do 240 centimetrov,

- za diagonalo 60 palcev (152 centimetrov) od 67 do 260 centimetrov.