Zanimivosti

Poskrbite, da bo likanje hitro gospodinjsko opravilo

Z.F.
6. 2. 2021, 16.18
Deli članek:

Likanje še zmerja velja za eno tistih gospodinjskih opravil, ki se jih le redki lotijo z veseljem. A kar je treba, kot pravijo, ni težko. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj odličnih trikov, s katerimi bo likanje hitrejše in enostavnejše.

Dreamstime
S temi drobnimi rešitvami bo likanje enostavnejše.

Pod prevleko za likanje namestite sloj aluminijaste folije, ki bo preprečila izgubo toplote in poskrbela, da bo perilo zlikano na obeh straneh hkrati. 

Glede na raziskave naj bi likanje poleg pomivanja posode in tal veljalo za eno najbolj osovraženih gospodinjskih del. Mnogi so za likanje že našli primerno rešitev in stvari nosijo v pralnice, kjer perilo tudi zlikajo, a vsi tisti, ki nimajo te sreče, se morajo znajti po svoje. Toda kako? Obstaja kar nekaj trikov, ki bodo pripomogli, da bo likanje oblačil in odstranjevanje gub enostavnejše, vi pa boste brezhibno urejeni, kot bi trenil.

Perilo pred likanjem navlažite

Gre za naravno rešitev, s katero so si pomagale že naše babice. Pred likanjem perilo nežno popršite z razpršilko vode, likalnik pa nastavite na zahtevano temperaturo. Tako boste hitreje in lažje zlikali perilo, hkrati pa odstranili tudi večje gube. Svetujemo vam, da med likanjem uporabljate izdatno moč pare, ki bo likanje še olajšala. Odličen trik, ki bo oblačila še primerno odišavil, je, da v razpršilki zmešate eno enoto mehčalca in štiri enote vode (1 : 4) in mešanico popršite po oblačilih, ki jih boste tako še lažje in enostavneje zlikali.

Ne sušite do konca

Če za sušenje perila uporabljate sušilni stroj, končajte cikel sušenja vsaj pol ure pred napovedanim koncem. Takrat bo perilo posušeno skoraj stoodstotno, a tistih nekaj procentov vlage, ki bodo precej hitro izhlapeli iz oblačil, bo odlična rešitev, ki bo preprečila nastajanje gub. Še vroče perilo poberite iz sušilnega stroja in ga zložite ali obesite na obešalnik ter pustite, da se povsem ohladi. Presenečeni boste nad učinkom.

Hitro sušenje

Če se vam zelo mudi na kak dogodek in srajco ali pulover potrebujete takoj, lahko uporabite tudi naslednji trik. Srajco ponovno popršite z nekaj vode, nato pa za hitro glajenje gub uporabite kar fen za lase in z njim hitro odstranite vidne gube ter z malce pretveze poskrbite, da boste videti kot iz škatlice.