Pospešili postopek

Italija odobrila izredno uporabo zdravil s protitelesi pri zdravljenju covida-19

L.K./STA
6. 2. 2021, 17.00
Posodobljeno: 6. 2. 2021, 17.01
Deli članek:

Italija je odobrila izredno uporabo protiteles v zdravljenju covida-19. Kot je danes sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza, je podpisal odlok o zdravljenju na podlagi monoklonskih protiteles, ki so večinoma gensko spremenjena protitelesa.

Profimedia
Pandemija covida-19 je Italijo zelo prizadela. Doslej je umrlo več kot 90.000 bolnikov s covidom-19.

Italija bo s tem pospešila postopek odobritve zdravljenja s protitelesi za uporabo pri nekaterih bolnikih s covidom-19.

Speranza je ob tem sporočil, da sta italijanska agencija za zdravila AIFA in zdravstveni svet že dala zeleno luč za tovrstna zdravila. "Torej imamo skupaj s cepivi dodatno priložnost za boj proti covidu-19," je na Facebooku objavil italijanski minister za zdravje.

AIFA je ocenila, da izredne razmere pomenijo, da lahko takšno zdravljenje ponudijo bolnikom, starejšim od 12 let, kljub pomanjkanju podatkov in "negotovosti glede koristi takšnega zdravljenja".

Takšno zdravljenje naj bi bilo na voljo okuženim, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe ter imajo blago do zmerno obliko covida-19 in jim grozi nevarnost, da se njihovo zdravstveno stanje poslabša.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v začetku februarja objavila, da je začela testirati zdravilo REGN-COV2 (Regeneron) za uporabo proti covidu-19, čeprav so nekateri virologi posvarili pred prevelikim upanjem v čudežno zdravljenje.