ALERGIJE

Ste se kdaj vprašali, kakšen zrak dihate doma?

T.D.
7. 2. 2021, 17.32
Deli članek:

Vlažen zrak še posebej prija alergikom, saj je suh zrak velikokrat sprožitelj alergij oziroma jih še poslabša.

Dreamstime
Doma preživimo veliko časa. Poskrbimo, da bomo dihali kvaliteten zrak.

Z vlažnostjo zraka so lahko hitro težave. Če je vlage preveč, se na zidovih začne pojavljati zdravju škodljiva plesen. Presuh zrak na drugi strani škodi dihalom, povečuje dovzetnost za okužbe, izsušuje kožo in lasišče ter slabo vpliva na počutje. Zato bi moral biti merilnik relativne vlažnosti zraka, enako kot termometer, obvezna oprema vsakega doma in pisarne.

Idealna vlažnost je 50-odstotna

Če k zgornjim ugotovitvam dodamo še podatek, da večina plesni ne uspeva pri vlažnosti, nižji od 60 odstotkov, pridemo do že omenjene idealne relativne vlažnosti zraka, ki znaša okrog 50 odstotkov. To pomeni, da je v hladnejšem delu leta treba zrak v zaprtih prostorih dodatno vlažiti, za kar strokovnjaki priporočajo aktivne vlažilce zraka.

Občutljivi alergiki

Vlažen zrak še posebej prija alergikom, saj je suh zrak velikokrat sprožitelj alergij oziroma jih še poslabša. Suh zrak povzroča izcedek iz nosu, kašelj, otekanje sluznice in solzenje. Med spanjem se posledično pojavi smrčanje, zjutraj pa suh kašelj. To so pokazale celo študije, raziskovalci pa so ugotovili tudi, da preveč suh zrak pripomore k vnetju sinusov, ki se prav tako izsušijo. Tudi koža se lahko osuši in srbi.

Suh zrak pripomore k širjenju virusov

Ko so znanstveniki raziskovali, zakaj se prehlad in gripa najpogosteje pojavita prav v hladnih mesecih, so ugotovili, da se virusi hitreje širijo po zraku, ki je suh. Predvidevajo, da ta izsuši sluznico, ki je nato bolj izpostavljena napadom, hkrati pa je virus v takem okolju verjetno stabilnejši.