Talci politike

Francija in Švica zaradi pandemije v »hladni« vojni, rešitve ni na vidiku ...

S.R.
27. 1. 2021, 09.23
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 11.36
Deli članek:

Zaradi pandemije novega koronavirusa, v resnici z njo povezanih ukrepov, so se ohladili odnosi med sosedama Francijo in Švico.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vzplamtela je tako imenovana bitka za parkirišče Les Dappes. To obmejno parkirišče, ki se nahaja na francoski strani francosko-švicarske meje, namreč smučarji uporabljajo kot odskočno desko za pohod na tamkajšnja smučišča na švicarski strani meje. V normalnih časih sicer nevidna meja je v času pandemije postala še kako opazna, saj švicarska smučišča povečini delujejo nemoteno, medtem ko so francoska zaradi ukrepov ostala zaprta, s tem pa so zaprta tudi smučarjem namenjena parkirišča. 

Parkirišče Les Dappes, ki se baha s kar 650 parkirnimi mesti, se nahaja približno 250 metrov od meje na francoski strani in je vmesni člen med smučišči na švicarski gori La Dole in francoski gori Les Tuffes. Ker je zaradi ukrepov zaprto, sedeži na sedežnici, ki smučarje pripelje na švicarske bele strmine, ostajajo prazni. »Ne razumem, kako se lahko francoske oblasti odločijo, da Švicarji ne morejo dostopati do smučišč v lastni državi. Gre za enostransko odločitev. Postali smo talci politik obeh držav,« je pojasnil besen prvi mož turizma v švicarskem okrožju Nyon Gerard Produit

Strah pred virusom ali zapravljanjem?

Upravitelji lokalnih smučišč so v iskanju rešitev sicer že od decembra v pogovorih z obema stranema, a jim še vedno ni uspelo prebiti ledu. Francoska stran je prepoved uporabe parkirišča nazadnje podaljšala do 3. februarja. Kot so pojasnili, bi z odprtjem parkirišča omogočili »zbiranje več kot šestih ljudi na javnem mestu v Franciji, mešanje skupin in s tem širjenje virusa.« Parkirišče se sicer nahaja v francoskem departmaju Jura, ki se ponaša z eno najvišjih incidenc covida-19 v državi, zato so francoske oblasti še toliko bolj previdne. Bržkone veliko vlogo pri odločitvi igra tudi bojazen, da bi francoski državljani, ki ne morejo smučati na lastnih belih strminah, novce zapravljali na smučiščih čez mejo.

Obrnili so se na sodišče

Švicarje ob tem skeli tudi dejstvo, da je bilo parkirišče lani povsem prenovljeno, prenovo pa je financirala švicarska stran. Švicarski upravljavec žičnic in sedežnic Tele-Dole se je zato s pritožbo v petek obrnil na francosko upravno sodišče, ki bo zadevo obravnavalo v ponedeljek. Po navedbah direktorja podjetja Patricka Freudigerja so zaradi situacije v letošnji sezoni že izgubili 40 delovnih dni, kar zanje pomeni skoraj polovico sezone, s tem pa beležijo izpad prihodkov v višini 280.000 evrov. Hkrati ne morejo računati na finančno pomoč švicarske vlade, saj lahko v skladu s švicarskimi ukrepi za preprečevanje širjenja sars-cov-2 obratujejo kot običajno, a zaradi francoskih ukrepov nimajo gostov. S podobnimi težavami se srečujejo tudi lokalne smučarske šole, od koder poudarjajo, da so največje žrtve te »politične igre« otroci, ki predstavljajo kar 80 odstotkov udeležencev v njihovih programih.