Zanimivosti

Kako naj bo urejena domača pisarna

Z.F.
14. 12. 2020, 21.15
Deli članek:

Če smo si še pred slabim letom težko predstavljali, da bi delo opravljali od doma, zdaj to postaja skoraj nova realnost. Kako naj bo urejen kabinet? Sprejemate tudi videoklice? Kaj naj bo v ozadju?

Shutterstock
Delovna miza naj bo dovolj velika in primerno pospravljena, da boste na njej lahko opravljali vse delovne obveznosti. Stol pa naj bo udoben, takšen, da vas podpira v križu. Na fotografiji je stol neprimeren, miza pa zadostoje.

Ne glede na to, ali hodite v službo, v šolo ali pa zgolj brskate po spletu in plačujete račune, potrebujete prostor, kamor lahko postavite računalnik, tablico oziroma tiskalnik in kjer lahko vse naprave priključite in napolnite ter so pri roki takrat, kadar jih potrebujete. Pomembno je, da v stanovanju najdete prostor, kamor lahko spravite vrednostne papirje, račune, dokumente, kable in polnilnike naprav … Delate tudi od doma? So na vašem urniku večkrat na dan videoklici? Kako urediti tak prostor, da bo videz dovolj profesionalen?

Uredite si mizo, stol in police

Če ste se naveličali dela z udobnega kavča in vas prav zaradi tega že boli hrbtenica, je čas, da razmislite o delu za pisalno mizo. Poskrbite, da bo miza primerno visoka, stol pa naj bo udoben, takšen, da vas dobro podpira v križu ter omogoča, da stopala plosko počivajo na tleh. Svetujemo vam, da mizo in stol postavite v bližino vtičnic, da boste lahko priključili razne naprave in polnilnike, ali pa si omislite razdelilnike. Police naj bodo smiselno urejene in razporejene. Naj ena služi zgolj računom, druga pomembnim dokumentom, tretja vrednostnim papirjem. Tako boste skrajšali čas iskanja oziroma zmeraj vedeli, kje je kaj, tudi če vas ne bo doma in boste morali navodila predati svojim domačim.

Kaj je lahko v ozadju pri videoklicu

Če vaše delo zajema tudi sestanke in konference prek videoklica, je pomembno, da je vaš delovni prostor urejen. Verjetno ne želite, da se v ozadju vidi kup umazane posode v kuhinjskem koritu ali pa da so igrače, copati in oblačila razmetani po tleh. In po drugi strani ni treba, da je videti, kot da živite v trgovini s pohištvom. Kaj je torej prav? Strokovnjaki so presodili, da knjižne police dajejo vtis inteligentnosti in sporočajo, da radi berete ter se izobražujete tudi v zasebnem življenju. Nič ne bo narobe, če bodo v ozadju rastline, saj delujejo zanimivo in zelo pomirjujoče.