nageljnove žbice

Klinčki, zlata vredna začimba še danes

Z.F.
13. 12. 2020, 21.06
Deli članek:

Klinčki ali nageljnove žbice so predstavljale skoraj revolucijo v času odkrivanja novega sveta. Cenili so jih tako običajni ljudje kot trgovci z začimbami in poznavalci. Zgolj za funt klinčkov, to je približno 0,45 kilograma, pa so morali odšteti prav toliko zlata.

Dreamstime
S klinčki boste hitro odpravili bolečine v grlu, ki so posledica prehladnih obolenj.

V svetu začimbnic imajo klinčki status ene najmočnejših aromatičnih rastlin. Ti spadajo po sposobnosti absorpcije radikalov kisika (ORAC) med najmočnejše antioksidante na našem planetu. Če danes govorimo o superživilih in močnih antioksidantih, velja za klinčke, da so ti vsaj desetkrat močnejši od aktualnih jagod goji in dvajset- do tridesetkrat močnejši od drugih pogosto znanih antioksidantov.

Zelo močno in vsestransko delovanje

Klinčki so vsestransko učinkoviti. Znani so kot močan antiseptik, torej delujejo razkuževalno, odličen analgetik (delujejo protibolečinsko) in antihistaminik (delujejo proti alergijam). Poleg naštetega razkisajo in razstrupljajo naše telo, izboljšujejo našo prebavo in preprečujejo nastajanje rakavih celic. V veliko pomoč so pri številnih težavah, a z njimi kar se da previdno, saj lahko sicer nastane več škode kot koristi.

Pomoč pri zobobolu

Tudi zdravstvena stroka je potrdila, da klinčki lahko pomagajo pri zobobolu. V nasprotju s farmacevtskimi pomagali in protibolečinskimi sredstvi, ki občutek za bolečino zgolj omilijo, klinčki dejansko ustavijo vnetje in hkrati blažijo bolečino. Žal pa je manj znano, kako se tega lotiti varno in učinkovito. Koliko klinčkov lahko prežvečimo? Ljudski rek pravi: »Poskusi enega, pa ne boš več spraševal po naslednjem.« Klinčki so izjemno močni in hitro odpravijo težavo, še močnejše pa je eterično olje klinčkov, takrat se njihova moč pomnoži tudi za desetkrat. Uporabite zgolj kapljico eteričnega olja, ki ga nanesete na vatirano palčko, z njo pa se nato precizno dotaknite bolečega mesta. Občutek je pekoč, kot bi žvečili čili, in pazite, da ne pretiravate, saj vam lahko v nasprotnem primeru otrpnejo sluznice. Klinčki bodo ustavili vnetni proces in omilili bolečino. Eteričnega olja nikar ne uporabljajte pri otrocih.