»nočna mora«

Kmalu slovo znamenite embalaže priljubljenega čipsa?

R.T.
11. 9. 2020, 12.01
Posodobljeno: 11. 9. 2020, 12.04
Deli članek:

Cevasto embalažo podjetja Pringles čaka dolgo pričakovana prenova.

Profimedia
Oblika naj bi ostala enaka, a bo zasnova drugačna.

Na Pringles oziroma njihovega lastnika multinacionalko Kellogg's že leta letijo kritike, da je njihovo znamenito embalažo skoraj nemogoče reciklirati, na področju reciklaže velja celo za pravo »nočno moro.« Slavna cev, ki v svojih nedrih skriva čips oziroma ocvrte krompirjeve lističe, je sestavljena iz kovine, ki jo obdaja ovitek iz aluminijaste folije in kartona, pokrivata pa jo kovinska zaščita in plastičen pokrov. Podjetjem, ki se ukvarjajo s predelavo odpadkov, naj bi težave povzročala predvsem zaradi kombinacije več različnih materialov. Britansko združenje za reciklažo je njihovo embalažo označilo za »največjega malopridneža na področju recikliranja,« ki mu konkurira le še embalaža za športno pijačo Lucozade Sports, poroča BBC. 

V podjetju zdaj testirajo preprostejšo zasnovo, ki je v 90 odstotkih sestavljena iz papirja. Približno 10 odstotkov predstavlja posebna plastična prevleka, ki notranjost zatesni in čips zaščiti pred kisikom in vlago. Kar zadeva pokrov, sta v igri dve različici. Plastičen pokrov, ki ga je mogoče reciklirati, in pokrov iz papirja. Pri podjetju Kellogg's zagotavljajo, da bodo ohranili značilen »pok,« nepogrešljiv zvok ob odpiranju izdelka, so pa trdno odločeni, da embalažo zaradi kakovosti prigrizka ohranijo nepredušno zaprto. 

V Evropi sicer dnevno proizvedejo približno tri milijone paketov čipsa, ki ima rok uporabnosti 15 mesecev, še poroča BBC.