triki

Sol bo očistila madeže vina, umazanijo na loncih in celo likalnik

Z.F.
6. 9. 2020, 09.19
Deli članek:

Če tudi vi prisegate na ekološka čistila in svoj dom najpogosteje čistite zgolj s sodo bikarbono in kisom, vam predlagamo še uporabo kuhinjske soli. Razkrivamo vam nekaj uporabnih nasvetov, kako preprosteje očistiti svoj dom.

Dreamstime
S kuhinjsko soljo lahko odpravite številne hišne težave.

Že res, da sol v prevelikih količinah v prehrani škoduje zdravju, a je v nekoliko večjih odmerkih še kako uporabna in koristna pri čiščenju doma. Da, prav ste prebrali. S soljo boste preprosto očistili likalnik, s tekstila odstranili madeže vina, dezinficirali kuhinjo …

Trdovratna umazanija na loncih

Tu in tam se vsakomur izmed nas pripeti kuharska nesreča in prismodimo kakšen lonec ali ponev. Da čiščenje ne bo prezahtevno in bo posoda še uporabna, si lahko pomagate s soljo. V posodo nasujte sol in prilijte nekaj vroče vode. Pustite, da mešanica deluje čez noč; medtem se bodo zažgani ostanki zmehčali in jih boste nato precej lažje odstranili.

Dreamstime
Sol bo s posode odstranila maščobo in zažgane ostanke hrane.

Očistite likalnik

Pri pogostem likanju se na površini likalnika pojavijo lise, ki so pravzaprav nakopičene lepljive nečistoče, te pa je pogosto težko odstraniti. Da bo čiščenje preprostejše, preizkusite naslednji trik. Vključite likalnik in pustite, da se segreje. Na likalno desko položite kos papirnate brisače in prekrijte s kuhinjsko krpo. Posujte s soljo in z likalnikom večkrat prelikajte površino. Tako boste likalnik hitro očistili in poskrbeli, da bo likalna površina ponovno gladka in sijoča.

Dreamstime
Poskrbite, da bo likalna površina spet gladka.

Madeži vina na preprogi

Nesreča nikoli ne počiva. Če se vam je po preprogi ali sedežni garnituri polilo vino, preizkusite to preprosto rešitev. Madež čim prej posujte s soljo in dodajte nekaj sode bikarbone. Pustite, da sol tekočino posrka, in nato ta predel očistite s sesalnikom. Ostanke madeže le še zdrgnite z mešanico vode in detergenta.

Dreamstime
Na madeže vina nanesite mešanico soli in sode bikarbone.

Dezinfekcija kuhinjske deske

Kuhinjske deske so nepogrešljiv pripomoček vsake kuhinje, a tudi pravo gojišče bakterij. Vendar jih žal, predvsem lesenih, ne smemo prati v pomivalnem stroju. Da bi zagotovili temeljito čiščenje, desko najprej operite z vročo vodo, po njej potresite sol in podrgnite s koščkom limone. Pustite učinkovati vsaj 15 minut in nato desko še enkrat zdrgnite z limono. Na koncu jo le še operite z obilico tople vode in detergentom ter dobro posušite.