občinski referendum

Slatinski občani bi o gradnji stolpa odločali na referendumu

B.K./STA
6. 9. 2020, 09.14
Posodobljeno: 6. 9. 2020, 12.46
Deli članek:

V Rogaški Slatini bo prihodnji teden steklo zbiranje podpisov za referendum zaradi načrtovanega razglednega stolpa.

STA
Fotografija je simbolična.

Zbiranje podpisov bo potekalo od 10. septembra do 15. oktobra, slatinski občinski svet pa bo referendum razpisal, če jih bo pobudnica referenduma Eva Žgajner s skupino volivcev predložila v zadostnem številu. Za slatinsko občino to pomeni okoli 500 podpisov.

Kot so povedali na občini, je podpise mogoče overiti pred katerimkoli krajevnim uradom oz. upravno enoto v Sloveniji.

Pobudo za referendum je poleg Žagjnerjeve dal tudi svet mestne krajevne skupnosti Rogaška Slatina, a je občina v ugotovitvenem postopku ugotovila, da vloga ni bila pravilno dopolnjena in jo je zato s sklepom zavrgla.

Žgajnerjevo je medtem občina pozvala k izjavi o soglasju k prilagoditvi v pobudi zastavljenega referendumskega vprašanja, kar je tudi storila. Vprašanje se je glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje P3 z okolico (ZD7) v Rogaški Slatini, št.0320-0006/2020, ki ga je občinski svet Občine Rogaška Slatina sprejel na svoji 14. redni seji dne 9. 7. 2020, ki znotraj tega območja predvideva postavitev Razglednega stolpa Kristal z zunanjo ureditvijo v višini 106 metrov?"

Za potrebe postavljanja stolpa so na mobčini za 300.000 evrov že odkupili del območja nekdanjega mizarstva v Rogaški Slatini, do stolpa pa bo možno priti skozi 182 metrov dolg nadhod Sonce, ki naj bi ga občina začela graditi prihodnje leto. Vrednost projekta znaša 1,5 milijona evrov, od tega bo 1,2 milijona evrov dala država, ostalo pa občina.