NEKDANJA EVROPSKA POSLANKA

Zofija Mazej Kukovič: družinska prijateljica Janše, ki ni upravičila zaupanja

Luka Tetičkovič
6. 9. 2020, 07.55
Deli članek:

Zofijo Mazej Kukovič je nekoč SDS postavljala v samo konico svojih najvišjih uradnikov, a se to zaupanje ni izkazalo za upravičeno.

Bobo
Ministrica za zdravje je postala vsega en mesec po tem, ko so jo izrinili iz podjetja Esotech. Pred tem ni imela izkušenj z zdravstvom.

Nekdanja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je nekoč kotirala v samem političnem vrhu – v nekem trenutku je bila celo ministrica za zdravje. Danes upravlja slab obiskan blog, pozornost pa priteguje z neinformiranimi tviti, v katerih trdi, da je na svoj mobilni telefon tipa Apple namestila aplikacijo Covid, ko te sploh še ni bilo na App Store. Bi kot namestnica predsednice upravnega odbora Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni lahko storila več? Verjetno.

Izgubila podjetje, naslednji mesec ministrica

Mazej Kukovičeva je na pot javne osebe stopila leta 2007, ko je za dobro leto postala ministrica za zdravje. Po poklicu je sicer elektroinženirka, njena profesionalna pot pa je bila zaznamovana predvsem s podjetništvom. Svoje izkušnje v življenju je kmalu zatem popisala v avtobiografski knjigi Voz na strmini. Delo ministrice so ji ponudili le kakšen mesec zatem, ko so jo sodelavci iz podjetja Esotech razrešili in podjetje lastninsko prevzeli. »Čutila sem, da sem tam nekomu hudo napoti in da me želijo uničiti,« je zapisala v zaključnem delu svoje biografske knjige.

Mazej Kukovičeva je leta 2010 na listi SDS kandidirala za županjo Ljubljane. Rojena Korošica je zbrala 13,5 odstotka glasov.

Sledil je kratek ovinek na raven evropske politike, ko Mazej Kukovičeva ni bila pretirano markantna med evropskimi poslanci. Evropska poslanka namreč ni postala z neposredno izvolitvijo, tja jo je leta 2009 določila vlada, saj smo s spremembo lizbonske pogodbe dobili osmega poslanca. Mazej Kukovičevi je to mesto pripadlo po ključu, da se je med kandidati po številu glasov uvrstila osma, saj volitev niso ponavljali. Tisto leto se ji ni uspelo prebiti med poslance državnega zbora, zato je z veseljem odšla v Bruselj, kot se je tedaj izrazila.

Da bo za evropsko poslanko znova evidentirana na volitvah 2014, je bila sveto prepričana do same razglasitve list, vendar je stranka SDS ni uvrstila med kandidate. Takrat se je začel zanesljiv proces drsenja Mazej Kukovičeve med neznane obraze politične krajine.

Ni ji uspelo z motiko in računalnikom

Med njene zadnje poskuse preboja med relevantne akterje spada iniciativa Požen' Evropo iz leta 2011, v kateri je predstavila nekaj zanimivih idej. Med drugim je hotela na jedilnike šol in domov za starejše uvesti koprive, ljudi pa je spodbujala h kolesarjenju. Njen glavni poudarek je bilo spodbujanje podjetništva z »motiko in računalnikom, ki sta povezana prek informacijske avtoceste. Motika in računalnik, oboje je treba znati uporabljati. Posaditi idejo in sadove tudi ponuditi trgu,« beremo v njeni brošuri.

Mazej Kukovičeva se je tako leta 2015 upokojila z vizijo, da bo odtlej imela čas za področja, ki so ji v največje zadovoljstvo. S tem namenom je postala aktivna članica Združenja nekdanjih poslancev Evropskega parlamenta, o teh temah pa občasno predava po univerzah v Evropi.

Večji met ji je uspel leta 2016, ko jo je Evropski parlament imenoval za članico upravnega odbora Evropske agencije za zaščito in nadzor nad boleznimi, kasneje pa še za podpredsednico. »Ta položaj ji daje možnost širjenja pripadnosti k vrednotam Evropske unije, k zaščiti državljanov Evropske unije predvsem pred boleznimi, ki jih prinašajo globalizacija, migracije in globalni turizem, ter težnjo k močnejšemu sodelovanju vseh držav Evropske unije,« je o sebi zapisala na svojem blogu.

Pomislili bi, da bo aktualni čas Mazej Kukovičevi dal nov zagon, vendar o tem ni ne duha in sluha. Z njenega twitter profila je mogoče razbrati le, da si je uspela na svojo napravo Apple namestiti aplikacijo za sledenje covidu-19 pred vsemi ostalimi – ko je Apple sploh še ni avtoriziral v svojem App Store.

Uborni so tudi zapisi Mazej Kukovičeve na njenem blogu. O karanteni se je razpisala v treh delih, v tekstih, ki spominjajo na novinarsko povzemanje iz globalnih novic. Ponudila ni namreč nobenega dodatnega uvida, ki bi ga pričakovali od osebe iz samega središča boja s koronavirusom.

Hči iz službe politične svetovalke do posla inštruktorice joge

V času, ko je bila Mazej Kukovičeva še evropska poslanka, se je pisalo o nepotističnem zaposlovanju. V svoji pisarni je zaposlila dekle sina Janeza Janše, ta pa je v zameno v kabinetu predsednika republike zaposlil njeno hčerko Ino Kukovič. Zaposlena je bila na podlagi zaupanja predsednika vlade. »Pač gre za sposobno pravnico in njena zaposlitev nima nobene zveze z njenimi sorodstvenimi razmerji,« je Janša pojasnjeval, zakaj se je odločil pravnico zaposliti kot svetovalko za odnose z javnostmi.

Ina Kukovič, poročena Borovnik, danes ne dela na področju prava, temveč inštruira jogo in poučuje duhovno rast v podjetju Bela Voda. Sodeč po izpiskih na portalu Gvin, je šlo podjetju najslabše leta 2016, ko je imelo le 13 tisočakov prihodkov. Poučevanje joge in motivacijski govori so se vendarle izkazali za zanesljivejši posel kot usluge družinskih prijateljev, saj je podjetje z eno zaposleno leta 2018 uradno prijavilo že 40 tisočakov prihodka.

Tako se je Zofija Mazej Kukovič leta 2008 gugala z Ivanom Zidarjem, ki je gradil pediatrično kliniko.

Ministrica za zdravje je postala vsega en mesec po tem, ko so jo izrinili iz podjetja Esotech. Pred tem ni imela izkušenj z zdravstvom.

Ko se je podala na politično pot, s svojo dejavnostjo ni upravičila zaupanja, ki ga je imela kot družinska prijateljica Janše.

Hčerka Ina Kukovič je bila sprejeta v službo kabineta predsednika vlade pod Janezom Janšo.