ODPADNA VODA

Kaj moramo vedeti in o čem razmisliti pred nakupom male čistilne naprave?

T.D.
6. 9. 2020, 09.02
Posodobljeno: 6. 9. 2020, 09.05
Deli članek:

Mala komunalna čistilna naprava (MKČN) je naprava za čiščenje komunalne odpadne vode, v kateri se komunalna odpadna voda zaradi čiščenja obdeluje z biološko razgradnjo.

dreamstime
Vzdrževanje biološke čistilne naprave ni zahtevno.

Na območjih, kjer ni urejenega javnega kanalizacijskega omrežja, morajo lastniki hiš za odvajanje odpadnih voda iz gospodinjstev poskrbeti sami – z gradnjo nepretočne greznice ali z malo komunalno čistilno napravo. Prva možnost je zaradi pogostega praznjenja bistveno dražja, zato se pogosteje odločajo za drugo.

Kako deluje mala čistilna naprava

Osnovni princip delovanja čistilnih naprav, ki čistijo odpadno komunalno vodo, je biologija. Odpadno vodo čistijo mikroorganizmi (ali strokovno: aktivno blato), ki se naselijo znotraj naprave. Del mikroorganizmov potrebuje za svoje delovanje kisik, zato se ta dovaja ali prek kompresorjev ali pasivno, brez elektrike. Torej lahko rečemo, da so vse male čistilne naprave biološke, saj čistijo po osnovnem principu biologije.

Kaj pa vzdrževanje in čiščenje?

Vzdrževanje biološke čistilne naprave ni zahtevno. Reden servis naprave se opravi le enkrat na leto, zagotoviti je treba še pravočasen odvoz mulja, ki se nabere v usedalniku naprave, da ne pride do zastajanja in nabiranja blata in povzročitve smradu. Pri nakupu biološke čistilne naprave bodite pozorni na skladnost naprave z veljavno zakonodajo in na to, ali vsebuje dovolj velik zalogovnik blata, ki vpliva na pogostost praznjenja. Biološka čistilna naprava mora biti tudi ustrezno zavarovana pred zamrzovanjem in neposredno sončno svetlobo, zato je običajno vkopana v zemljo, nad zemljo pa ostane le del vstopnih odprtin.

dreamstime
Za postavitev male biološke čistilne naprave ne potrebujemo posebnega gradbenega dovoljenja.

Težave napoveduje vonj

In kako vemo, da je v MKČN prečiščena voda ustrezno čista? Prvi kazalnik je vonj – če ni neprijetnega vonja, deluje pravilno. Če je namreč v MKČNpreveč oziroma premalo bakterij, bo iz nje prihajal neprijeten vonj, kar je običajno tudi znak, da voda ni čista.

Koliko bomo odšteli za vgradnjo čistilne naprave

Cene malih bioloških čistilnih naprav so od 2000 do 5000 evrov, odvisno od dimenzij naprave, materialov in podobno. Cena se največkrat določi glede na število uporabnikov v skupnem gospodinjstvu. Iz tega podatka lahko nadalje sklepamo o potrebni prostornini biološke čistilne naprave.

Potrebujemo gradbeno dovoljenje?

Za postavitev male biološke čistilne naprave pri novogradnji ne potrebujemo posebnega gradbenega dovoljenja, prav tako ne za postavitev naprave ob obstoječem objektu. Pred vgradnjo pa moramo obvestiti pristojno komunalno podjetje in mu po vgradnji dostaviti ustrezno tehnično dokumentacijo, na podlagi katere bomo delno oproščeni plačila okoljske dajatve za obremenjevanje voda.