Zanimivosti

Kakšna senčila izbrati v mansardi

Zoran Franc
7. 7. 2020, 21.20
Deli članek:

SENČILA V VROČIH POLETNIH DNEH še kako pridejo prav. Ne samo, da nam zagotovijo nadzor in lastno odločanje o količini svetlobe v prostoru, temveč zagotavljajo predvsem dodaten hlad v vročih dneh, intimo in poskrbijo za dekorativen element. Kaj izbrati v mansardnih stanovanjih

Dreamstime
Dobra senčila bodo zaščitila steklo, obenem pa prostor zaščitila pred dodatnim segrevanjem tudi do šest stopinj Celzija uspešneje.

Najprej moramo ločiti med zunanjimi in notranjimi senčili, katerih namen je sicer podoben. Notranja senčila nosijo v prvi vrsti vlogo nadzora nad vhodom svetlobe v prostor, prav tako imajo precejšnjo dekorativno vlogo in zagotavljajo intimo, medtem ko so zunanja senčila zlasti namenjena zmanjševanju vdora sončne svetlobe in zaščita pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Toliko, če govorimo o senčilih na splošno. Seveda imajo strešna senčila povsem enak namen, vendar je položaj oken in posledično senčil drugačen. Zato običajne zavese, ki visijo, niso najbolj uporabne; drugače je s pliseji.

Kako zasenčimo strešna okna

Ker je konstrukcija strešnih oken drugačna od navadnih, je ob nakupu strešnih oken smiselno preveriti tudi izbor senčil. Ta so pomemben del strešnega okna, saj bodo bistveno zmanjšala pretirano pregrevanje mansardnega stanovanja sploh poleti, kot tudi obvarovala okno pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Mansardna okna morajo dobro in smiselno opravljati funkcijo tako v oblačnem kot v sončnem vremenu. Z notranjimi senčili bomo enostavno uravnavali količino svetlobe. Nekatera senčila omogočajo tudi, da lahko popolnoma zatemnite prostor, saj ne prepuščajo svetlobe, spet druga so iz enoslojnega materiala, ki prepuščajo svetlobo in jo zgolj razpršijo. Bodite pazljivi, da imajo senčila na straneh vodila, saj se bodo le tako lepo odpirala tudi na nizkih naklonih in ne bodo štrlela. Odsvetujemo vam izbiro senčil s plastičnimi ali tekstilnimi vrvicami ob straneh, saj jih bo sonce hitro pregrelo in bodo postale mlahave. Pravzaprav jih bodo UV-žarki v le nekaj letih povsem uničili, kar lahko imenujemo cenejša in zgolj kratkotrajna rešitev. Zato raje izberite senčila, ki so v okvir vpeta z vodili, ali takšna s kovinskimi vodili oziroma žicami.

Dreamstime
S kakovostnimi notranjimi senčili lahko enostavno uravnavate količino svetlobe.