Zanimivosti

Koristni nasveti

Oglasno sporočilo
7. 7. 2020, 13.20
Posodobljeno: 7. 7. 2020, 13.53
Deli članek:

Naj prebava ne bo vaša težava

Splet
Počutje, prebava

Tudi vas nekajkrat letno obišče zaprtost in se soočate s težavami s prebavo? Poiščite naravno rešitev in se izognite tovrstnim težavam, ki vam nagajajo tudi poleti v času dopustov, menjavi različnih krajev in zagotovo kakšnih družinskih piknikov, kjer je v ospredju hrana. Gastroenterologi ponujajo nekaj rešitev, kako se jim izogniti.

Pri obrokih si vzemite čas

Naj bo prehranjevanje proces, pri katerem se vam nikamor ne mudi, vmes si vzemite čas za pogovor in druženje za mizo, svetuje Gerard E. Mullin, dr. med., profesor medicine in direktor integrativnih prehranskih storitev v bolnišnici Johns Hopkins. Če preobremenite želodec – in več ko jeste, bolj ga upočasnjujete – boste občutili napihnjenost in nelagodje, pogosto se pojavijo tudi vetrovi.« Zato jejte počasi.

A ne samo pri prehranjevanju, čas si je treba vzeti tudi po telovadbi, pravi Mullin in predlaga, da če telovadite več kot 45 minut, počakajte eno uro, preden jeste, da se bo kri, preusmerjena v vaše mišice, imela čas vrniti v želodec, kjer bo pomagala prebaviti hrano.

Zaužijte zadostno količino vlaknin

Ob zaprtosti in za preprečevanje le-te si boste naredili veliko uslugo, če boste zaužili dovolj vlaknin. Priporočljivo je, da jih dnevno zaužijemo vsaj 30 g. Hrana z malo vlakninami namreč prehaja skozi prebavni trakt približno 60–90 ur, bogata z vlakninami pa le 30 ur ali manj. Več vlaknin ko zaužijemo, hitreje prehajajo skozi prebavila, kar varuje črevesje. Ker nam dajejo občutek sitosti, bomo pojedli manj, kot bi sicer, kar je odlična novica, če pazimo na svojo težo. Vlaknine najdemo v polnozrnatih živilih, pa v avokadu (en avokado vsebuje približno devet gramov vlaknin), stročnicah (ena skodelica kuhane leče, recimo, vsebuje kar 15 gramov vlaknin) ter v raznih semenih in oreščkih, ovseni kaši, brokoliju, zelju, jabolkih, figah, slivah in drugem sadju. Nesporna kraljica med vlakninami pa je psilium oziroma indijski trpotec, ki na sto gramov svoje teže v sebi skriva kar 71 gramov vlaknin. Vlaknina psiliuma spada med topne vlaknine, kar pomeni, da vodo veže nase in ob stiku z njo nabrekne. Nastane naraven gel, ki potuje po prebavnem traktu in nase veže vse obloge, ki so se lahko leta nabirale na stenah črevesja. Gel tudi spodbudi črevesno peristaltiko na naraven in neagresiven način, kar olajša odvajanje blata in odpravlja zaprtost.

Splet
Poletje, prebava

Pijte, preden postanete žejni

Kadar je toplo, poskrbite, da uživate dovolj tekočine. Kljub temu ne zlivajte vase kozarca za kozarcem, saj ob pitju na dušek pogoltnete tudi zrak, kar povzroča napihnjenost in vetrove. Tudi dehidracija lahko privede do zaprtja in slabosti, zato pijte smotrno, redno, po požirkih in preden ste žejni.

Študije so pokazale, da ima uživanje psiliuma pomemben vpliv na črevesno mikrobioto. Uživanje vlaknin vpliva na mikrobioto predvsem pri osebah, ki imajo težave z zaprtostjo. Črevesni pretok pa se izboljša tudi pri osebah, ki uživajo vlaknine, vendar težav z zaprtostjo nimajo.

S čisto vlaknino psiliuma boste na naraven način poskrbeli za boljšo prebavo in zdravo črevesje. Le ta v stiku z vodo nabrekne in ustvari naravni gel, ki ima blagodejne učinke na prebavo. Poveča se volumen blata, kar spodbudi črevesno peristaltiko na naraven način in tako odpravi zaprtost. Vlaknina pri potovanju skozi črevo nase veže tudi strupe in obloge, ki so se skozi leta nabirale na stenah črevesja in jih po naravni poti izloči iz telesa.

Splet
Počutje