Daruvar

Recite da Daruvarju

Oglasno sporočilo
29. 6. 2020, 09.58
Posodobljeno: 29. 6. 2020, 10.02
Deli članek:

Spoznajte Daruvar in vzljubite življenje.

Ratko Vuković
Spoznajte Daruvar in se zaljubite v življenje, foto: Ratko Vuković

Zabava, kultura, naravne lepote, gastronomija, športna rekreacija, rehabilitacija, medicinski in wellness programi so samo del raznovrstne turistične ponudbe, v kateri boste zagotovo našli nekaj zase. Redki so kraji v oazi miru, kot je Daruvar, ki po drugi strani ponuja toliko možnosti aktivnega počitka in dogodkov v vseh letnih časih.

Damir Bakarić
Panorama, foto: Damir Bakarić

www.visitdaruvar.hr/si 

Daruvar lahko obiščete ob edinstvenih prireditvah, ki potekajo vse leto. V izbranih vinih in domači hrani lahko uživate med festivalom vina Vinodar, Vincekovim ali Martinovanjem. O k akovosti staročeškega piva se lahko prepričate na Dnevih piva in Sejmu neodvisnih pivovarjev. O ohranjanju češke tradicije se lahko prepričate na Dnevih češke kulture v Daruvarju in Končanici. Na Dnevih sliv in žganja v Siraču spoznajte, kaj se da narediti iz domačih sliv. Uživajte v ohranjeni naravi na stezah Ždral traila, raziščite vesoljska prostranstva na dnevih astronomije v Daruvarju, uživajte v glasbenem vzdušju Darfesta, Daruvarskih k lapskih večerov, Aliferousa, FLIG-a ali pa se vrnite v preteklost na prireditvi Two days rockabilly plays v Daruvarju. 

Miran Husak
Beerlist 5th, foto: Miran Husak

PIVSKE IN DRUGE ZGODBE

www.starocesko.com
www.5th-element.com.hr
www.beerlist.eu

Na območje današnjega Daruvarja so se v stoletjih naseljevali priseljenci iz različnih krajev, kar je vplivalo na življenje prebivalstva zahodne Slavonije. Narodnostna sestava območja Daruvarja je izrazito raznolika, vpliv češke manjšine pa se odraža tudi na tradiciji in kakovosti pivovarjev, ki je do današnjih dni ohranjena v izdelkih Pivovarne Daruvar. Pivovarna od leta 2014 izdeluje tudi serijo craft piv 5thElement. V novih turističnih programih Beerlist pa lahko spoznate zgodovino daruvarskega piva in piva na splošno. 

HARMONIJA OKUSOV IN VONJAV V DARUVARJU

www.vinskeceste-bbz.hr
www.visitdaruvar.hr/si

V daruvarskem vinogorju nastajajo »zlata« vina, ki zadovoljujejo okuse tudi najzahtevnejših poznavalcev vinske kapljice. Na sedmih različnih točkah Daruvarske vinske ceste lahko spoznate čarobni proces pridelave vina. Gastronomija daruvarskega območja z ohranjeno avtohtonostjo se odlikuje s svojevrstnostjo sladko-slanih omak, cmokov z zeljem, belimi žganci, tačkrlami ali kolači iz vzhajanega testa, izdelanimi pod opaznim vplivom češke kuhinje. 

Predrag Uskoković
Kulinarika, Predrag Uskoković

UGASNIMO LUČI, PRIŽGIMO ZVEZDE!

Park temnega neba Vrani kamen je postal prvi hrvaški mednarodni park temnega neba v najvišji, zlati kategoriji, po strogih merilih Mednarodne organizacije za zaščito temnega neba. Nahaja se devet kilometrov od središča mesta in se razteza na 8000 hektarih gore Papuk, v zahodnem delu Slavonije, z najbolj obiskanim območjem Petrov vrh. Park je bogat s floro in favno ter predstavlja odlično mesto za astronome in astrofotografe.

BLAGODEJNI UČINEK TERMALNE VODE V SREDIŠČU MESTA

www.daruvarske-toplice.hr
www.aquae-balissae.hr

Zdravilna termalna voda, ki so jo na območju Daruvarja vedno uporabljali za izboljšanje kakovosti življenja, predstavlja pomembno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Daruvarske toplice se nahajajo v središču mesta Daruvar in vam nudijo sprostitev s svojimi zdravstvenimi, wellness in kopališkimi programi. Neizčrpen vir sprostitve, užitkov in zabave z izključno naravno zdravilno toplo vodo je tudi Termalni vodni park »Aquae Balissae«.