Zanimivosti

Kupil bi klimo, pa ne vem, katero

Z.F.
23. 6. 2020, 21.45
Deli članek:

Mencanje in premišljevanje o nakupu klime naj končno preseže vaše misli. Če ste že lani zatrjevali, da si jo boste letos zares privoščili, potem ne oklevajte, a pred nakupom je dobro vedeti nekaj koristnih napotkov

Dreamstime
Pred nakupom pretehtajte velikost in izolacijo prostora, kamor želite klimo namestiti.

Na klimatske naprave se spomnimo predvsem, ko v naše domove pritisne vročina. A ne pozabimo, da gre za precej drago in zahtevno odločitev, zato se je pred nakupom dobro pozanimati, katero klimatsko napravo potrebujemo. Zato se nikar ne prenaglite, temveč dobro razmislite, saj bo le dobro izbrana klimatska naprava, ki bo primerno nameščena, zagotavljala optimalno osvežitev oziroma ogrevanje. Če je le mogoče, odločitev prepustite strokovnjakom, ki vam bodo znali svetovati najprimernejšo klimo za vaš dom.

Želite tudi ogrevati?

Če ste se odločili, da boste klimo izbrali sami, bodite pozorni na slednje. Če kupujete klimo, ki jo boste uporabljali tudi za prehodno ogrevanje, naj bo za približno 30 odstotkov močnejša, kot bi zadostovala za prostor. V tem primeru bodite pozorni tudi, da deluje pri 15 stopinjah Celzija pod ničlo. Prav tako ne pozabite preveriti energijske nalepke in podatka o njeni varčnosti, saj lahko klime sicer precej obtežijo položnico za električno energijo.

Kako velik je prostor

Pri nakupu klimatske naprave ne pozabite upoštevati oblike in velikosti prostora, prav tako števila in velikosti oken. Klimatska naprava ne bo mogla ohladiti stanovanja, če je pregrajeno s stenami, pač pa zgolj prostor, v katerega jo boste namestili. Če ima vaše stanovanje velika okna, boste potrebovali močnejšo klimatsko napravo. Prav tako če boste klimo namestili v prostor z veliko napravami, ki oddajajo toploto, recimo kuhinja ali delovna soba.

Kam jo namestiti

Pri nameščanju klimatske naprave je dobro upoštevati več dejavnikov. Klime nikoli ne nameščajte tako, da bo pihala neposredno v vas, saj boste hitro izpostavljeni prehladu. Pazljivi bodite tudi, da niti zunanje niti notranje enote ne ovira zaprt prostor, kjer bi lahko bil oviran izpuh. Zato notranje enote ni dobro nameščati v ozek hodnik, nasproti katerega je omara ali zid. Zunanje enote pa nikar ne nameščajte na podstrešje, v garažo ali zaprt balkon. Pomembno je tudi, da je med notranjo in zunanjo enoto čim manj razdalje, saj bo le tako delovanje optimalno.