Garali za pest riža

Rešili 300 delavcev, ki so bili tri mesece zaprti v predelovalnici riža

S.R.
23. 6. 2020, 21.12
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 21.23
Deli članek:

Nigerijska policija je iz tovarne, ki se ukvarja s predelavo riža, rešila 300 delavcev, ki so bili prisiljeni v delo skozi celotno obdobje karantene.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Prizorišče te krute zgodbe je bil obrat za brušenje riža v mestu Kano na severu Nigerije. Zdaj je že zaprt. Kot poroča BBC, približno 300 delavcev tovarne ni smelo zapustiti vse od konca marca, ko so lokalne oblasti odločile, da morajo tovarne zaradi pandemije zapreti svoja vrata. Za njihovo uslužnost so jim obljubili dobrih 11 evrov mesečnega dodatka k njihovi slabih 64 evrov »težki« plači. Tistim, ki se niso uklonili, so zagrozili z izgubo službe. Da bi si pred karanteno ustvarili zaloge, so jim že februarja podvojili število delovnih ur. Tisti delavci, ki so se odločili tudi za delo med karanteno, so nato hitro ugotovili, da so postali ujetniki. Tovarna Popular Farms je v lasti Indijcev, pet vodstvenih delavcev pa je že pristalo v priporu. 

Lastniki tovarne so po navedbah tiskovnega predstavnika policije Abdullahi Haruna osumljeni, da so delavce »zadrževali proti njihovi volji.« Nekateri naj bi bili celo prisiljeni, da večino časa »zapora« samo delajo, hrane pa je bilo le za pest. Policijo je o dogajanju obvestila organizacija za človekove pravice, ki jo je pred tem poklical eden od delavcev. »Dovoljeni so nam bili samo kratki počitki, molitev je bila prepovedana, prav tako družinski obiski,« je opisal 28-letni Hamza Ibrahim. »Kar sem videl, je bilo srce parajoče. Razmere, v katerih so jih imeli zaprte, niso primerne niti za živali,« pa je za BBC pojasnil član organizacije Karibu Yahaya Kabara. Dodal je, da so bili obroki premajhni, tisti, ki so zboleli, pa niso imeli na voljo zdravil. 

V Nigeriji so sicer doslej potrdili več kot 20.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, največje žarišče pa je še vedno v osemmilijonskem mestu Lagos na jugu države. Kano, drugo največje mesto v Nigeriji, velja za največje žarišče virusa na severu države. Medtem ko so drugod po državi ukrepe že omilili, lahko prebivalci v Kanu domove še vedno zapustijo le ob ponedeljkih, sredah in petkih, pa še to zgolj za nakupe najnujnejših potrebščin.