Zanimivosti

Tole je ključnega pomena za dobro peko na žaru!

Š. K.
22. 4. 2021, 10.03
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 10.03
Deli članek:

Na prvi pogled peka na žaru deluje kot precej enostavno opravilo.

Arhiv
Ključni nasveti za peko na žaru

Vendar se kljub temu še vse prepogosto zgodi, da se določena hrana ne zapeče dovolj dobro, ali pa ima ob koncu peke neprijeten in zažgan priokus, kar hitro uniči vzdušje na pikniku.

Kako merite temperaturo?

Verjetno ste tudi sami že dostikrat merili temperaturo žara z roko – to ste dvignili nekaj centimetrov nad žar ploščo in preverili, kako vroča je. Žar mojstri svetujejo, da jo zadržite nad ploščo in merite koliko sekund jo lahko držite ne da bi vas peklo. Pri večini jedi za kakovostno peko zadostuje plošča, ki ima med 180 in 200 stopinj, kar pomeni, da roko nad žarom lahko držimo približno pet sekund in ob tem ne čutimo, da bi nas preveč pekla.

Očistite žar ploščo

Najboljši žar mojstri še pred peko pričnejo s čiščenjem žar plošče, saj morajo biti vse površine žara popolnoma čiste. V nasprotnem primeru se bodo ostanki hrane od prejšnjih pek prijeli na svežo hrano in tudi na rešetko. To pomeni, da bodo dobrote z žara imele neprijeten priokus in ves vaš trud bo zaman. Neprijetnemu prijemanju ostankov hrane se lahko izognemo tudi z namastitvijo plošče, ki jo ponavljamo tekom celotne peke.