Zanimivosti

Vrtni burger brez mesa bo prava zvezda

R. U.
22. 4. 2021, 10.02
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 10.03
Deli članek:

V zdravem obroku na odeji v senci dreves lahko uživajo tudi vsi, ki ne jedo mesa in mlečnih izdelkov ali pa si to želijo storiti vsaj občasno.

Ljubiteljski kuhar Sašo Šketa, tudi tekmovalec ene izmed preteklih sezon šova MasterChef Slovenija, je razkril recept za burger, ki bo preprosto navdušil tudi tiste, ki ne jejo mesa. 

Pri pripravi veganskih jedi, ki ne vsebujejo mesa in mlečnih izdelkov, je za piknik v naravi dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil. »Pri pripravi teh jedi je dobro biti pozoren na uravnoteženost hranilnih snovi na jedilniku. Pri veganski prehrani se hitro lahko zgodi, da imamo na mizi preveč ogljikovih hidratov in premalo beljakovin. Za piknik pripravimo jedi, ki se lahko postrežejo tudi hladne. Zelo priročne so na primer jedi v kozarčkih. Na mojem pikniku prav nikoli ne smejo manjkati vsaj tri različice humusa,« pripoveduje Sašo Šketa, ki je ljubiteljski kuhar, bloger, avtor dveh uspešnih kuharskih knjig in obenem avtor številnih receptov na kulinaričnih spletnih straneh sketa.si in presno.si. Že dobro desetletje in pol, kot pravi, je vegetarijanec, s poudarkom na rastlinsko osnovani prehrani.

Vrtni burger z marinirano rdečo peso

V veganskem burgerju lahko meso nadomestimo z doma pripravljenimi polpeti ali z zelenjavo.

Sestavine za en burger:
rdeča pesa
polovica jajčevca
veganska majoneza
paradižnik
čebula
zelena solata
bombeta
2 žlici agavovega sirupa
čili
balzamični kis

Postopek:

Rdečo peso operemo, olupimo, skuhamo in ohladimo. Marinado pripravimo tako, da zmešamo agavov sirup, čili in balzamični kis. Rdečo peso odrežemo na dva centimetra debele rezine in jih mariniramo pol ure. V ponvi popečemo rezino jajčevca in rezino rdeče pese. Bombeto prerežemo in jo popečemo še na notranji strani, nato vse sestavine zložimo v burger. Najprej v burger naložimo solato, nato popečeno rezino jajčevca, popečeno rezino rdeče pese, nasekljano čebulo.
Na koncu v burger damo še vegansko majonezo. Postrežemo ga takoj, lahko pa ga uživamo tudi, ko je hladen.