VIDEZ ALI ZGODOVINSKA VREDNOST?

Milijon evrov za par starih superg?

S.Š.
24. 5. 2020, 09.05
Posodobljeno: 24. 5. 2020, 09.10
Deli članek:

Superge že nekaj časa niso namenjene le športnim dejavnostim, temveč veljajo za statusni simbol. Podjetja za športna oblačila in obutev so tako začela sodelovati s priznanimi modnimi oblikovalci, njihove kreacije pa si lahko privoščijo le redki. Kljub novim, vse bolj vpadljivim modelom sicer številni zbiratelji ostajajo ljubitelji klasike in svoj denar raje odštejejo za superge z zgodovinsko vrednostjo. Za kaj bi se raje odločili vi?

The Richest
Zlate superge OVO X Air Jordan

1. Zlate superge OVO X Air Jordan – 1.800.000 evrov

Blagovna znamka OVO ameriškega raperja Draka pritegne veliko medijske pozornosti zaradi nenavadnih in unikatnih kreacij, blagovna znamka Air Jordan enega najbolj prepoznavnih košarkašev, Michaela Jordana, pa je sinonim za uspeh in kakovostne čevlje. Če obe znamki združimo, dobimo presenetljivo kreacijo, vredno slaba dva milijona evrov. Drake in Jordan sta pri kreiranju superg, ki so narejene iz čistega zlata, sodelovala s priznanim ameriškim umetnikom Matthewom Senno. Vsak čevelj tehta skoraj 23 kilogramov, ker pa zlato ne spada med prav mehke materiale, verjetno ni presenetljivo dejstvo, da čevljev ni mogoče obuti in so namenjeni le občudovanju.

Profimedia
Nike Air Jordan 1

2. Nike Air Jordan 1 – 500.000 evrov

Par športnih copat, ki jih je leta 1985 nosil NBA-zvezdnik Michael Jordan, so za vrtoglavo vsoto prodali prejšnjo nedeljo. Na dražbi se je zanje potegovalo deset dražiteljev z vsega sveta. Nike Air Jordan 1 so naredili ekskluzivno za Jordana – namesto črnih in belih vezalk so se ponašale z rdečimi. Izdelovali so jih od februarja do aprila 1985. Ker je bilo tako večji del njegove kariere, sta tudi prodana čevlja različnih velikosti: levi je velikosti 13, desni pa 13,5. Na slednjem je tudi Jordanov podpis.

The Richest
Superge Nike Moon

3. Superge Nike Moon – 400.000 evrov

Čevlje iz leta 1972 je na spletni dražbi kupil znani zbiratelj Miles Nadal, prodaja pa je podrla vse rekorde. Do letos je bil to namreč najdražji par na dražbi prodanih superg. Za Nadala takšen nakup ni bil nič nenavadnega, saj ima v lasti zasebni muzej v Torontu v Kanadi, že v preteklosti pa je za različne pare čevljev zapravil približno 850.000 evrov. Ikonične superge Nike so po dražbi postale najdragocenejši del njegove zbirke, saj predstavljajo del športne zgodovine. Tekaške copate je oblikoval soustanovitelj znamke Nike Bill Bowerman za olimpijske igre leta 1972, ustvarili so le 12 parov. Prvi prototip podplata je Bowerman ustvaril kar doma, ko je gumo vlil v pekač za vaflje. Kdo bi si mislil, da bo za unikatni par superg, izdelanih v domači kuhinji, nekoč treba odšteti skoraj pol milijona evrov?

Jordans Daily
Converse Fastbreak

4. Converse Fastbreak – 175.000 evrov

Za visoko ceno teh superg niso krivi dragi materiali, temveč imajo zgodovinsko vrednost. Na olimpijskih igrah leta 1984, kjer si je zlato kolajno prislužila ekipa ZDA, jih je namreč nosil Michael Jordan. Do dražbe leta 2017 so bile v lasti enega izmed čistilcev parketa, ki mu jih je Jordan po tekmi podaril in celo podpisal, zanje pa je iztržil slabih 200 tisoč evrov. Gre za zadnji par superg, ki jih je nosil Jordan, preden je začel svojo večletno profesionalno košarkarsko kariero pri ekipi Chicago Bulls.