VONJ POMLADI

Z bezgovimi cvetovi do Krepkega zdravja čez leto

Z.F.
23. 5. 2020, 20.01
Deli članek:

Ste tudi vi med sprehodom po travniku ali gozdu zavonjali prijeten sladkast vonj? Zacvetel je bezeg! Čas je, da ga naberete – za okusen čaj, osvežilen sok, šabeso ali za pripravo okusne poslastice.

Profimedia
Pripravki iz posušenih bezgovih cvetov so nepogrešljivi pri čiščenju organizma, kašlju, gripi in težavah s pljučnico.

Če bezga še ne poznate, le sledite čudovitemu cvetno-sladkastemu vonju, ki vas bo pripeljal do belih cvetov. Naj povemo, da ima bezeg številne zdravilne lastnosti, ki jih zdravilci cenijo že stoletja. Pomaga pri težavah s sladkorno boleznijo, vročini, prehladih, senenem nahodu, čisti kri, spodbuja delovanje znojnic … Po nekaterih ljudskih vražah pa naj bi v bezgovih grmih prebivali dobri duhovi, ki skrbijo za varnost in dobro počutje, odganjajo slabo energijo in preprečujejo udar strele.

Pomoč pri kašlju, gripi in vročini

V kolikor ste se odločili, da naberete cvetove, se nabiranja lotite ob sončnem vremenu. Sveže cvetove uporabite za pripravo sirupa, šabese, bezgovega vina ali pa jih ocvrite, medtem ko lahko iz posušenih cvetov pripravite bezgov čaj. Slednje sušite na svežem zraku, a ne na soncu. Tako bodo cvetovi ohranili svojo barvo in kar največ koristnih sestavin. Posušene cvetove nato shranite v platnene ali papirnate vrečke, nikakor ne v plastične. Cvetovi so odlični za čiščenje organizma, pomagajo pri kašlju, gripi, zbijanju vročine, pljučnici, prehladu, astmi, bronhitisu … Čaj utrjuje sluznico žrela in nosu ter tako krepi odpornost proti okužbam. Pripravki iz bezga so nepogrešljivi tudi pri vseh, ki jih muči seneni nahod, saj ga tako precej omilijo. Medtem pa so mladi listi bezga nepogrešljivi za sladkorne bolnike, saj vsebujejo zdravilno snov, ki uravnava količino sladkorja. Liste lahko sicer uporabite tudi kot antiseptičen obkladek za rane ali kot sredstvo za odganjanje insektov. Lubje bo delovalo odvajalno, pomagalo pa bo tudi pri motnjah v delovanju ledvic, mehurja, pri mišičnem in sklepnem revmatizmu ter vodenici.