»spontani ples«

Se bo končno lahko spet plesalo v vseh lokalih?

S.R.
14. 5. 2020, 18.44
Posodobljeno: 14. 5. 2020, 19.02
Deli članek:

Švedski zakonodajalci vlado pozivajo, naj končno na smetišče zgodovine pospravi kontroverzno prepoved »spontanega plesa« v lokalih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gre za skoraj stoletje star zakon, ki prepoveduje »spontano plesanje v lokalih, ki za to nimajo ustreznega dovoljenja,« poroča The Local. Švedski parlament je odpravo tega pravila sicer izglasoval že aprila 2016, a vlada spremembne še ni prenesla v zakonodajo. Policisti naj bi na terenu še vedno izvajali nadzor nad kršitvami tega zakona, pa opozarjajo interesne skupine. Lastniku lokala, ki ga zasačijo, grozijo preklic drugih dovoljenj, denarna kazen ali celo zapor. 

Parlament je vlado včeraj znova uradno pozval, naj zakonodajo končno spremeni. Ta poziv za vlado sicer ni zavezujoč, a v švedski politiki velja načelno pravilo, da mora vlada voljo parlamenta upoštevati ali pa uradno pojasniti, zakaj poziva ne upošteva, še poroča The Local. Parlament si želi, da bi kontroverzni zakon na smetišče zgodovine romal takoj po koncu pandemije. 

Zakon so sicer sprejeli v tridesetih letih prejšnjega stoletja in ga nato večkrat spremenili. Posebno dovoljenje za ples, ki ga mora pridobiti lokal, naj bi bilo glede na obrazložitve iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja namenjeno »preprečevanju kršenja javnega reda, ki lahko privede do izgredov.« A zakon ima daljšo brado, po poročanju časnika naj bi bil plod skrbi, kako bodo »ples, pijančevanje in dekadenca« vplivali na švedsko mladino.