Zanimivosti

Boste položili laminat ali raje vinilne plošče?

Zoran Franc
14. 5. 2020, 21.30
Deli članek:

Talne obloge so osnovni dekor vsakega doma in so ob pravilni in primerni izbiri dolgoročna investicija. A dolgoletna uporaba in obraba terjata svoj davek. Je tudi pri vas nastopil čas, da prenovite tla svojega doma? Tokrat se nagibamo k laminatu in vinilu.

Dreamstime
Polaganje laminata je precej preprosto in primerno tudi za domače mojstre.

Laminat in vinil smo izbrali zato, ker sta po navajanju trgovcev trenutno najpogosteje izbrani talni oblogi. Vsaka od njiju pa ima seveda svoje prednosti in slabosti; tako sta na prvi pogled skoraj enaki talni oblogi za nekatere prostore bolj oziroma manj primerni.

Laminat

Laminat nas po videzu spominja na parket, odlikuje ga hitra in poceni montaža, med drugim pa tudi precej ugodna cena. Domači mojstri se polaganja parketa pogosto lotijo kar sami. Sestavljen je iz zaščitnega sloja, dekorativne plasti, HDF-plošče in spodnje ravnovesne plasti. Zaščitni sloj ščiti dekorativno plast laminata pred obrabo, udarci in najrazličnejšimi praskami. Dekorativna plast predstavlja izbrani videz laminata, ki je lahko v imitaciji lesa, ploščic ali celo kamna, in je ustrezno premazana z melaminsko smolo. HDF-plošča je sestavljena iz predhodno predelanih lesenih vlaken in melaminske smole ter velja za trpežno, praviloma vodoodporno in stabilno vmesno plast, tej pa sledi še ravnovesna plast, ki je praviloma prav tako vodoodporna in zagotavlja popolno uravnovešenost talne obloge, seveda, če se laminat pravilno položi. Prednost laminata je, da ga ni treba brusiti in lakirati, je dobro odporen proti udarcem, svetlobi in tudi praskam. Vgradnja laminata poteka na klik sistem, osnova pa je armirana betonska plošča ali lesena površina, ki mora biti ravna, gladka in čvrsta. Sledi osnovno podtalje, ki duši zvok, in šele nato laminatna tla. Novi modeli laminatnih tal so primerni tudi za kopalnice.

Vinil

Dreamstime
Vinil zagotavlja dobro protivlažno in protihrupno zaščito, prav tako ima dobro toplotno prevodnost.

Vinilne talne obloge lahko izbiramo tako kot laminat, z različnimi vzorci, a omogočajo tudi izbiro različnih oblik, dimenzij, debelin in so namenjene vsem vrstam prostorov. Hoja je tiha in prijetna, tla so topla in pogosto pritegnejo z barvo in vzorci. Lesni vzorci so navadno tako prepričljivi, da jih le težko ločimo od pravih lesenih tal, dokler se jih ne dotaknemo. Površina je namreč precej bolj gladka in mehka. Po zagotavljanju standardov proizvajalcev so današnje vinilne talne obloge visokokakovostne in ekološko neoporečne.