Zanimivosti

Ste vedeli, da za obrezovanje cipres obstaja cela znanost?

Z.F.
2. 5. 2020, 15.16
Posodobljeno: 2. 5. 2020, 21.48
Deli članek:

Z napačnim rezom cipres v starejši del drevesa lahko povzročite trajno škodo. Videz žive meje pa bo tako trajno pokvarjen.

Dreamstime
Obrezovanje cipres je delikatno opravilo.

Rezi cipres se praviloma razlikujejo v letih od zasaditve. V prvih letih rastlini dovolimo, da razvije močan koreninski sistem, zato jo obrezujemo zgolj toliko, da spodbudimo gosto rast. Tako v začetku sezone porežemo zgolj stranske poganjke, konec julija pa nežno obrežemo višino, v kolikor je moteča. Drugo leto obrezujemo stranske poganjke, da še bolj spodbudimo gosto rast. Vrhnje poganke pustimo in jih režemo postopno šele naslednja leta, dokler živa meja ne doseže želene višine.

Po letu, ko je cipresa dosegla želeno višino, skrajšamo vrtni poganjek za približno 15 centimetrov. Tako bomo spodbudili tvorbo gostega zgornjega dela žive meje. Naslednja leta vzdržujemo višino žive meje tako, da ciprese obrezujemo do trikrat letno. Obrezujemo ob straneh in po vrhu, pri tem pa jih oblikujemo tako, da je spodnji del širši kot zgornji. Tako bomo zagotovili, da bo cipresa po vsej višini dobila dovolj svetlobe in se ne bo ogolila.