Prijava policiji

Zdravnik Rihard Knafelj dregnil v osje gnezdo: ne le javni napadi, tudi grožnje. Janša krivi nacionalno televizijo

J.P./STA
2. 5. 2020, 14.22
Posodobljeno: 2. 5. 2020, 14.41
Deli članek:

Zdravnik Rihard Knafelj, član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, je bil po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča deležen groženj.

Facebook
Zdravnik Rihard Knafelj, član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev.

Te je tudi prijavil policiji. Zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji podrobnosti niso razkrili, so pa potrdili, da so prejeli prijavo groženj preko družbenih omrežij.

Sporna oprema

Četrtkova oddaja Tarča, že druga, posvečena nabavam varovalne in medicinske opreme za potrebe obvladovanja epidemije novega koronavirusa, je zelo odmevala v javnosti. Zdravnik Rihard Knafelj je v oddaji med drugim pojasnil, da ventilator, ki ga je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet, ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zatrdil, da so ventilatorje tega podjetja že pred tem kupili tako v UKC Ljubljana kot v celjski bolnišnici. Na Knafljeve ugotovitve pa je minister odgovoril, da "stroka ni en zdravnik". Kot je poudaril minister, so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi.

Po besedah Knaflja pa so enega izmed naročenih ventilatorjev v UKC Ljubljana prejeli in preizkusili na samo enem neproblematičnem bolniku, nato pa ga spravili v skladišče.

S tem, ko se je javno izpostavil, je Knafelj v javnosti požel veliko hvale, a tudi javne napade in grožnje.

Kriva RTV Slo?

Medtem se je na facebooku odzval slovenski predsednik vlade Janez Janša. S prstom je pokazal na Radiotelevizijo Slovenija, ki da je "v okrilju ekstremne levice" postala "osrednji vzpodbujevalec sovraštva, groženj". Zapisal je še, da so se grožnje s smrtjo že leta nazaj "začele v njihovi hiši".