Rahljanje ukrepov

Bomo Slovenci po koncu epidemije mojstri golfa?

P.K.
21. 4. 2020, 06.55
Deli članek:

Ko so omenili, da bo golf ena izmed aktivnosti, ki jih bomo po novem lahko izvajali med epidemijo, se je marsikdo začudil. Zakaj so nekateri razširjen spekter dovoljenih dejavnosti oklicali za malce bizaren?

Profimedia
Golf lahko igra vsak, a nas na nekatere zelenice brez opravljenega obveznega tečaja lahko tudi ne bodo spustili.

Vlada je minuli teden izdala novi odlok, s katerim dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, pa tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja.

V skladu z novim odlokom posameznik, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb, na prostem v svoji občini lahko izvaja športno-rekreacijsko dejavnost individualnega značaja, na primer tek, kolesarjenje, golf, jogo ali takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki, kot so tenis, badminton, balinanje.

Ciljanje v luknjo

Glede dovoljenja vlade, da lahko Slovenci igrajo tudi golf, je na družbenih omrežjih potekala živahna debata, večinoma s hudomušnim pridihom. Glede tega športa, pri katerem poskuša igralec z udarci s palico spraviti žogico v luknjo v tleh, pravijo, da se vse skupaj sliši precej bizarno, saj ne nazadnje golf ni prav poceni aktivnost. Prisoten je stereotip, da je to igra direktorjev oziroma premožnejših, omenjali pa so tudi to, da če bi želeli odigrati partijo, bi morali imeti opravljen najosnovnejši tečaj.

V Sloveniji je sicer po nekih ocenah približno šest tisoč igralcev golfa, tudi igrišč je po celi državi več kot deset. Golf lahko igra vsak, a ponekod nas brez opravljenega obveznega tečaja, na katerem osvojimo nekaj veščin, informacij o igri, predvsem pravil, ki so kar kompleksna, ne bodo spustili na igrišče. Kolikor se sicer izkazuje v praksi, vam bodo v večini dovolili na zelenice tudi brez opravljenega tečaja. Ta bi vas sicer prišel najmanj okoli 100 evrov.

Koliko to sploh stane

Če bi se odločili vihteti palico na perfektno pokošeni travi, smo preverili, koliko nas bi to stalo. Golf igrišče Trnovo, ki je od danes znova odprto, je čas, ko niso obratovali, izkoristilo za redna in izredna vzdrževalna dela. Zadovoljni so, kot so zapisali na svoji spletni strani, da so spet odprti.

Dnevna karta pri njih stane med 22 in 29 evri (za devet lukenj) in od 34 do 41 evrov (za 19 lukenj); cena je med drugim odvisna od tega, ali smo član njihovega kluba in ali igramo med delovniki ali med vikendi in prazniki. Seveda si moramo, da bi lahko igrali, ker verjetno svoje opreme nimamo, najeti palice za golf in voziček, v katerem jih bomo prevažali, ter drugo opremo, kar na osebo pride 15 evrov. Za dodatnih 15 evrov bi se lahko po zelenicah podili tudi z golf avtomobilčkom na električni pogon.

Dnevna karta okoli 40 evrov

Veselje ob svojem vnovičnem odprtju je na svoji spletni strani napovedal tudi Mladinski golf center Stanežiče. Dnevna karta za odrasle tam stane okrog 10 evrov za devet lukenj, za igro na 18 lukenj pa bi morali odšteti okrog 15 evrov. Za mlade in otroke je karta še nekoliko cenejša. Za najem opreme (vozička in palic) bi tam morali odšteti sedem evrov. Tudi Golf igrišče Ptuj danes odpira svoja vrata. Cena karte za odrasle za devet lukenj je okoli 32 evrov, za 18 pa okoli 50 evrov. Najem golf avtomobila stane okoli 20 evrov, opreme pa okoli pet evrov.

Cubo golf Ljubljana dnevne karte ponujajo za 60 evrov (devet lukenj) in 90 evrov (18 lukenj). Golf Arboretum nam bo, če bomo želeli igrati na devet lukenj, zaračunal 45 evrov, za 18 lukenj pa bomo plačali 80 evrov. V Golf Lipica pa dnevna igralna karta za odrasle stane okoli 30 evrov (devet lukenj), za še enkrat toliko lukenj pa bomo morali plačati okoli 35 evrov. Če v grobem izračunamo, bi nas dnevna karta za 18 lukenj, z najemom opreme, stala najmanj 20 evrov, sicer pa povprečno dnevna karta stane okoli 35 evrov (18 lukenj), najem opreme pa okoli 10 evrov, torej pridemo na vsoto od okoli 40 do 50 evrov za partijo golfa na 18 lukenj na osebo.