Nasveti za vsakdan

Škrob očisti marmor, Mleko madež od črnila

Z.F.
17. 1. 2020, 15.44
Deli članek:

Gospodinjskih trikov ni nikoli preveč in vsi tu in tam še kako radi posežemo po kakšnem izmed njih. Tokrat nekaj preprostih nasvetov za vzdrževanje pohištva, marmorja in za čiste stene.

Dreamstime
Kamnita ali marmorna tla boste uspešno očistili tudi z mešanico fine soli in limone.

December ste popestrili z zabavami, večerjami in številnimi srečanji tako s prijatelji kot z družino. Se vam je med večerjo po nesreči po mizi polil vosek? Ste ugotovili, da so se v pohištvu pojavile razpoke? Je marmor izgubil sijaj? Preizkusite naslednje trike.

Odstranite vosek

Če se je vosek polil po mizi ali kakšnem drugem kosu pohištva, brez skrbi, obstajajo rešitve. Nikar ne poskušajte odstranjevati vročega voska, saj boste tako naredili več škode kot koristi. Pustite, da se ohladi in strdi. Nato nanj položite nekaj ledu za minuto ali dve, zatem pa ga nežno poskusite odstraniti s pomočjo jedilnega noža. Če ne gre, popackano mesto prekrijte s kosom vpijajočega papirja in nekajkrat potegnite po njem z mlačnim likalnikom. Površino le še obrišite s krpo, ki ste jo pomočili v terpentin.

Vzdrževanje marmorja

Kamnitih in marmornih površin ne smemo čistiti z vsemi čistili, prav tako jih nikar ne čistite s kombinacijo sode bikarbone in kisa, saj boste tako naredili več škode kot koristi. Kamnite površine lahko temeljito očistite z mešanico fine soli in limone. Mešanica bo odstranila madeže, kamnu oziroma marmorju pa povrnila sijaj. Madeže v marmorju lahko očistite tudi z moko ali škrobom. Nekaj škroba posujte po madežu, to bo madež izsušilo, a ne bo poškodovalo kamna.

Madež od kemičnega svinčnika

Se je na otrokovem skoraj novem puloverju pojavil madež od kemičnega svinčnika? Pralni praški madeža običajno ne odstranijo oziroma madež le še bolj »zaperejo«. Preizkusite naslednji trik: oblačilo z madežem pomočite v mleko in pustite, da deluje čez noč. Naslednji dan oblačilo operite kot običajno.

***Poudarek:  čiščenje voska: Obstajata dve rešitvi. Prva, da vosek dobro ohladite in nato previdno odstranite z nožem, druga pa, da nanj položite vpojni papir, ki ga nato prelikate. madež kemičnega: Oblačilo s trdovratnim madežem od kemičnega svinčnika čez noč namočite v mleko.***