Zanimivosti

Kakšna je stopnja vlage v vašem domu?

Oglasno sporočilo
16. 1. 2020, 13.00
Posodobljeno: 16. 1. 2020, 14.11
Deli članek:

Pošteno se je ohladilo in čas kurilne sezone je tu in ta prinese v naše domove veliko bolj suh zrak. Suh zrak lahko povzroča številne neprijetnosti, kot so težave z dihali in kožo. Že veste, kakšna stopnja vlage je najustreznejša za zdravo in prijetno bivanje ter kako jo lahko uravnavamo?

Kakšne težave povzroča suh zrak?

Hladni meseci prinesejo obilo zimskih radosti, prazničnega veselja, tople odeje in plapolajoč ogenj v kaminih. Lepo je! To je tudi čas, ko začnemo prostore ogrevati in vlaga v njih pogosto pade tudi pod 30 odstotkov. Ko je zrak v prostorih zelo suh, se lahko pojavijo težave, kot so izsušene sluznice, ustnice, izsušena koža in lasišče, poveča se lahko število infekcij in bolezni dihal, bolj dovzetni smo za prehlad in gripo.

Kakšna stopnja vlage je najustreznejša?

Za bivalne in poslovne prostore je najbolj prijetna in primerna vlažnost zraka v razponu med 40 in 60 odstotki, idealna pa med 45 in 55 odstotki. Pri tem je najugodnejša temperatura zraka v prostoru med 22 in 24 stopinjami Celzija. Večja kot je v zimskem času razlika med zunanjo in notranjo temperaturo, bolj suh je zrak v prostoru. Za merjenje vlažnosti lahko uporabite vlagomere, kot je na primer vlagomer Stadler Form Selina, ki z najsodobnejšo tehnologijo zelo natančno meri vlago v zraku in njegovo temperaturo. Vlagomer postavite v središče prostora, stran od oken in preprosto odčitajte relativno vlažnost na zaslonu.

Kakšen vlažilnik zraka kupiti?

Če je zrak v prostorih vašega doma preveč suh, razmislite o uporabi vlažilnika zraka, s pomočjo katerega se boste počutili bistveno bolje. Bolje boste tudi spali in se lažje skoncentrirali. Pri nakupu bodite pozorni na prostornino prostorov, v katerih želite povečati vlažnost, kakšna je njihova namembnost, kako glasen je vlažilnik, ali ima vlagomer, s pomočjo katerega se izklopi, ko je zrak dovolj vlažen, in kakšni so postopki vzdrževanja. Če imate trdo vodo, je dela z vzdrževanjem vlažilnika več, saj je treba preprečiti nastajanje vodnega kamna, pa tudi klic in bakterij.

Priznana švicarska znamka osvežilnikov, čistilnikov in vlažilnikov zraka Stadler Form ponuja tri različne sisteme vlažilnikov: izhlapilnike, pralnike in razpršilnike zraka. Dizajn vsakega vlažilnika Stadler Form je delo oblikovalcev, ki tako združujejo švicarsko kakovost, najsodobnejšo tehnologijo in lep videz.

Oskar – vlažilnik zraka Stadler Form

Oskar je prava rešitev, ko želite v prostoru doseči optimalno vlažnost z najmanjšo možno porabo energije z uporabo tehnologije izhlapevanja. Ekonomični Oskar je idealna izbira za prostore, velike do 50 m2. Vgrajen ima vlagomer, s pomočjo katerega zagotavlja želeno vlažnost v prostoru. Je maksimalno energijsko učinkovit, zelo tih in hkrati zagotavlja bolj zdrav in sproščujoč spanec, tudi ko prostore ogrevamo. Ker ima možnost izbire nočnega načina, je zelo primeren za spalne prostore. Omogoča možnost izbire vlažnosti od 40 – 60 odstotkov. Vgrajen pa ima tudi razpršilec za dišave, ki poskrbi za optimalno dobro počutje v prostoru. Oskar ima že priloženo ionsko srebrno kocko Ionic Silver Cube™, ki zagotavlja higiensko vlaženje.

Eva – vlažilnik zraka Stadler Form

Eva piha toplo ali hladno meglico visoko v zrak z uporabo ultrazvočne tehnologije. Z zunanjim senzorjem poskrbi za natančno vlaženje, hkrati pa zunanji senzor služi kot daljinski upravljalnik, tako da je rokovanje z vlažilnikom Eva iz Stadler Form zelo priročno. Zaradi tehnologije Adaptive Humidity™ Eva v samodejnem načinu delovanja prilagaja stopnjo pihanja meglice, tako da tiho in učinkovito dosega in vzdržuje želeno vlažnost. Omogoča možnost izbire vlažnosti 30–75 odstotkov. Eva ima že priloženo kartušo proti vodnemu kamnu in ionsko srebrno kocko Ionic Silver Cube™, ki zagotavlja higiensko vlaženje.

Anton – vlažilnik zraka Stadler Form

Anton je majhna naprava, a zagotavlja visoko učinkovitost! Čeprav zaradi svojih majhnih dimenzij ni zelo opazen, a brez težav obvlada prostor do 25 m2 (60 m3). Anton je ultrazvočni vlažilnik, ki lahko obenem po prostoru razprši tudi vašo najljubšo dišavo. Možno je dokupiti kartušo proti vodnemu kamnu, ki zagotavlja vlaženje zraka brez puščanja sledi delcev vodnega kamna po prostoru. Ionska srebrna kocka Ionic Silver Cube™ zagotavlja higiensko vlaženje. Eleganten dodatek napravi je LED indikator nivoja vode, ki postane rdeč, ko se posoda izprazni.