Zanimivosti

Zbogom, prehlad: Pecilni prašek, kis in timijan zdravijo

T.D.
19. 1. 2020, 10.00
Deli članek:

Povprečen odrasel človek preboli približno dva prehlada na leto, kar je skoraj dvesto prehladov v življenju. Na srečo poznamo naravna zdravila za vse neprijetne simptome.

Dreamstime
Vlažni in hladni kisovi obkladki ali povoji vežejo nase vročino in tako uravnavajo temperaturo telesa

Sezona prehladnih obolenj je na vrhuncu, virusi krožijo vsepovsod in samo vprašanje časa je, kdaj vas dobijo v svojo pest. Takrat vam bodo prišli še kako prav domači pripravki za lajšanje kašlja, bolečega grla in zamašenega nosu. Vzeli smo jih iz babičine zakladnice znanja.

Laneno seme odpira nos

Sluzi v lanenem semenu delujejo protivnetno in pomirjevalno. Obkladek z lanenim semenom pomaga izločati sluz iz zamašenega nosu in obnosnih votlin. Poleg tega pospeši prekrvitev. Pet žlic lanenega semena skuhajte v dveh skodelicah vode, da se zmehčajo. Malo ohladite. Semena nanesite na manjšo krpo, prepognite jo tako, da ne bodo padla ven, in položite na nos za 20 minut.

Pecilni prašek

Pecilni prašek ustavi gripozne infekte. Razlog je sestavina, ki se imenuje natron. Čisti natron lahko kupite tudi v lekarni, saj pecilni prašek poleg natrona vsebuje še druge sestavine. Natron so včasih uporabljali pri številnih obolenjih. Razkisa telo, uravna pH organizma, mehča sluz in pospeši njeno izločanje. Dvakrat dnevno popijte kozarec vode z noževo konico pecilnega praška.

Pri povišani temperaturi

Vlažni in hladni kisovi obkladki ali povoji vežejo nase vročino in tako uravnavajo temperaturo telesa. Seveda pa je treba paziti, da telo vseeno ostane toplo. Telesna temperatura s kisom pade vsaj za eno stopinjo Celzija. Kisovi obkladki posebno dobro učinkujejo pri otrocih. V enakih deležih zmešajte mlačno vodo in kis. V tekočino pomočite dve kuhinjski krpi ali tetra plenici, ožemite in ovijte okoli goleni. Spodaj po potrebi podložite brisačo. Obkladke zamenjajte, preden postanejo topli. Po približno treh menjavah bo telesna temperatura padla.

Pomoč  pri bronhitisu

Eterična olja timijana delujejo protibakterijsko in protivnetno, blažijo bolečine, omilijo praskanje po grlu in mehčajo sluz. Skuhate lahko timijanov čaj (dve čajni žlički timijana prelijete s skodelico vroče vode in pustite namakati 10 minut). V lekarni lahko kupite tudi timijanov sirup ali pastile.

Vroča kopel

Vroča nožna kopel zavira prehlad, gorčična moka ali morska sol še okrepita njen učinek. Sprožilci prehlada namreč ne marajo vročine. Zaradi vroče nožne kopeli se poviša telesna temperatura, sluznica se bolje prekrvi in ustavi razmnoževanje virusov. Lavor napolnite s toplo vodo, dodajte sol in položite vanjo noge. Prilijte še vročo vodo in uživajte 10 minut.